Đelić: Restitucija po meri Srbije

Izvor: B92, 02.Feb.2011, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Restitucija po meri Srbije

Beograd -- Model restitucije treba da bude skroman, po meri Srbije, kaže Božidar Đelić. Mreža za restituciju optužuje Vladu da prikriva podatke o oduzetoj imovini.

Vlada Srbije usvojiće u prvoj polovini godine Zakon o resituciji, najavio je potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Istovremeno je Mreža za restituciju u Srbiji predala Vladi podatke o državnoj imovini za koju smatraju da je namerno prikrivena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u odgovorima na Upitnik Evropske komisije.

Mreža za restituciji optužuje Vladu da je u odgovorima u Upitniku EU manipulisala podacima o državnoj imovni kako bi prikazala da je nemoguće u Srbiji izvršiti restituciju u naturi.

"Sumnjamo da su u odgovorima Evropskoj komisiji namerno predati nepotpuni podaci kako bi državna imovina ostala u monoplu pojedinih partija, lokalnih samouprava, javnih preduzeća ili partijski povezanih lica i tajkuna, koji upravljaju tom imovinom", rekao je koordinator Mreže za restutuciju Milivoje Antić.

"Bitno je da javnosti i Evropskoj komisiji dostavimo činjenice na osnovu kojih se od državne imovine potražuje manje od 3,5 odsto šumskog zemljišta (45.000 ha), oko četiri odsto građevinskog (2.652 hektara) i oko 50 do 60 odsto poljoprivrednog zemljišta (oko 306.000 hektara)", rekao je on.

Iz Vlade navode da će zakon uskoro biti usvojen. Akcioni plan Vlade Srbije predviđa da u prvoj polovini godine konačno bude usvojen Zakon o resituciji, kaže potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Đelić je rekao da je oduzomanje imovine "nepravda koja se mora ispraviti". "Sa druge strane, mora se obezbediti da obeštećenje te nepravde, koja je učinjena pre nekoliko decenija, ni na koji način ne ugrozi budućnost naše nacije", rekao je Đelić.

On je dodao da je "svaki dinar ili evro" za restituciju "u konkurenciji sa platom za prosvetu, agrarnim budžetom, budžetom za nauku, izgradnju puteva i svih onih ključnih stvari koje su veoma bitne za budućnost svih nas".

"Ne možemo očekivati da se za restituciju u Srbiji odvoji više nego što je to slučaj u nekim mnogo bogatijim društvima, a tamo su te naknade bile dosta skromne", rekao je potpredsednik vlade.

Đelić je rekao da bi podržao naturalnu restituciju kada bi bila moguća, ali je, prema njegovim rečima, veliki broj tih objekata već bio predmet pravno utemeljene transakcije, odnosno trgovine.

On je rekao i da su razlog za to što zakon o restituciji jedini nije prošao vladu, "maksimalistički zahtevi" koje je uvek iskazivao jedan broj ljudi koji je legitimno zainteresovan za rešavanje tog problema, a koje društvo jednostavno ne može da iznese.

Mreža za restituciju strahuje i da će Vlada da usvoji izmene Zakona o planiranju i izgradnji koji će omogućiti pojedincima da sadašnji zakup državnog zemljišta pretvore u vlasništvo pre nego počne povraćaj oduzete imovine

"Javnost treba da vidi ko su podnosioci zahteva za konverziju uz takozvanu naknadu na teritoriji grada Beograda. To su 'Luka Beograd', 'Stankom', 'Rad', 'Beobanka', preduzeća koja ne postoje ili su u stečaju", istakao je Milivoje Antić.

Zahteve za povraćaj oduzete imovine, prema podacima Mreže za restituciju, podnelo je 140 porodica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.