Đelić: Moraćemo ponovo da se odredimo prema realnostima EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2011, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Moraćemo ponovo da se odredimo prema realnostima EU

BEOGRAD -

Ono što se u petak odigralo u Briselu pokazalo je da Evropska komisija više ne predstavlja mišljenje svih zemalja članica, jer je ono bilo takvo da je Srbija ispunila sve uslove za status i dobrano zakoračili u ispunjavanje onih za početak pregovora, rekao je za Blic potpredsednik Vlade Srbije u ostavci Božidar Đelić.

Prema njegovim rečima, zbog toga se, nažalost, neminovno postavlja pitanje integriteta tog puta, jer je sada veći rizik da neka zemlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU u hodu odluči da uslove dopuni ili promeni.

"Moraćemo ponovo da se odredimo prema novim institucionalnim, ekonomskim i bezbednosnim realnostima EU, koje se menjaju munjevitom brzinom. Moramo pronaći seriju novih rešenja za one probleme koje bismo, da je situacija bolja, mogli da rešimo samo kroz evropske integracije", rekao je Đelić.

Kada je pravljena platforma za podnošenje zajedničke rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Srbiji je rečeno da dijalog sa Prištinom i pitanje Kosova neće biti striktno vezano za njene evropske integracije, rekao je Đelić i dodao da su neke zemlje proletos promenile politiku i svake nedelje sve čvršće vezivale ta dva koloseka.

"U ovom momentu imamo činjenicu da evropske integracije veoma teško prolaze bez rešavanja pitanja Kosova. Ide se na to da se i u veoma ranom trenutku integracija dođe do čiste situacije koja ne podrazumeva formalno priznavanje Kosova, ali podrazumeva bukvalno sve ostalo osim toga", rekao je Đelić.

Srbija je sada izgubila u ritmu evropskih integracija i mada je naznačeno da bi sledeći momenat odluke mogao da bude već u februaru, Đelić kaže da ne veruje da će to biti tako jednostavno.

"Znajući da Evropa prolazi kroz najveću krizu u svojoj istoriji, koja nije samo ekonomska nego i institucionalna, šteta je što nismo napravili ovaj korak i dobili status kandidata", rekao je Đelić.

Komentarišući najavu predsednika vlade Mirka Cvetkovića da će od njega tražiti da povuče ostavku, Đelić je rekao da to svakako neće uraditi.

"Naravno da neću povući ostavku. To bi tek bila negacija principa odgovornosti", rekao je Đelić, a na pitanje kako je na to reagovao komesar za proširenje EU Štefan File rekao da misli da "mu uopšte nije bilo prijatno".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.