Dijalog prilika za promene nabolje

Izvor: B92, 05.Mar.2011, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog prilika za promene nabolje

Beograd, Priština, Vašington -- Pregovori Beograda i Prištine prilika da se stvari promene nabolje, kažu u Savetu Evropske unije.

Za početak dijaloga Beogada i Prištine sve je spremno. O timovima za pregovore se malo zna, ali je moguće da se u prištinskom nađu i predstavnici kosovskih Srba.

Da razloga za odlaganje dijaloga nema, uveren je i direktor za Balkan, Rusiju i zemlje Istočnog partnerstva u diplomatiji EU Miroslav Lajčak.

Iako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je detalje o početku pregovora nemoguće saznati, nezvanične informacije iz Brisela govore da EU planira da na početku obema stranama predoči da Brisel pregovore vidi kao priliku da se stvari promene nabolje.

"Na ovome ćemo insistirati i ako je to već rađeno tokom priprema za dijalog, ali ovo je prvi put da se timovi zaista sreću licem u lice", rekao je Tanjugu jedan zvaničnik Saveta EU.

Da je sve spremno za dijalog smatra i slovački diplomata Miroslav Lajčak.

"Za početak dijaloga je sve spremno i nema razloga da se odlaže", kazao je Lajčak, iako nije zvanično potvrdio da će dijalog početi baš 8. marta kako su najavili srpski i kosovski zvaničnici.

"Filozofija pristupa je da se dijalog koncentriše u prvom redu na pitanja koja utiču direktno na život ljudi i čije rešavanje će život učiniti jednostavnijim, koja će pomoći regionalnoj atmosferi, regionalnoj trgovini i komunikaciji", rekao je Lajčak.

Evropski diplomata kazao je takođe da EU vrlo ozbiljno uzima optužbe koje su izrečene na račun kosovskog premijera Hašima Tačija da je umešan u trgovinu ljudskim organima i organizovani kriminal na Kosovu, ali da poštuje princip da je neko nevin dok mu se prestup ne dokaže.

"Misija EULEKS ima od nas mandat da vrlo ozbiljno istraži te optužbe, što EULEKS i čini", kazao je Lajčak.

Edita Tahiri: Ima prostora za rešenje

Za vlasti u Prištini, tema predstojećeg dijaloga sa Srbijom su tehnička pitanja, izjavila je u Vašingtonu šefica kosovske delegacije na pregovorima Edita Tahiri, ocenivši istovremeno da između stavova dve strane ima dovoljno prostora za nalaženje rešenja.

"Spremni smo da uđemo u pregovore u pozitivnom duhu i pokažemo kreativnost, ali bez zadiranja u nezavisnost, suverenitet, nedeljivost i teritorijalni integritet", rekla je Edita Tahiri.

Ona je, s druge strane, istakla da "ima prostora između naših crvenih linija i crvenih linija druge strane".

Na pitanje da li je Priština politički i tehnički spremna za razgovore, Edita Tahiri je odgovorila da "Kosovo ima istoriju spremnosti na razgovore" pomenuvši pregovore u Rambujeu i Beču, gde su kosovski Albanci, prema njenim rečima, "svaki put bili konstruktivni".

Ko će biti u kom timu?

I o timovima se malo toga zna. Znaju se šefovi Borko Stefanović i Edita Tahiri, a već je bilo pomena da bi se u prištinskom timu mogli naći i predstavnici kosovskih Srba.

Predsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova Rada Trajković kaže da Srbi ne treba da budu deo prištinskog tima, već da budu neka vrsta konsultanata zvaničnom Beogradu.

"Svi znaju da najveći deo stanovništa Kosova, da im je poslodavac Beograd. Svi znamo da naš opstanak je vezan za Beograd i naš buduči opstanak je vezan za dogovor sa Albancima sa Kosova i Beograda. U tom smislu mislim da Albanci nisu napravili dijalog sa Srbima, svi znamo da na ovim izborima Srbi severa Kosova nisu učestvovali. Ne postoji nikakav dogovor i komunikacija sa Srbima na severu, što znači da Srbi ne mogu da budu u kosovskom timu jer ne predstavljaju sve Srbe", kaže Trajkovićeva.

Izvršni direktor Samostalne liberalne stranke Dalibor Jeftić ima drugačije mišljenje – Srbi treba da učestvuju u pregovorima ma u kom formatu.

"Mi želimo da uzmemo učešće, ne postavljamo pitanje u kom formatu. Mi želimo da budemo tu kad bude bilo pregovora. Mi smo na strani kosovskih Srba i u tom smislu želimo da pomognemo i Beogradu i Prištini da nađu rešenje koje muče običnog građanina Kosova", kaže Jeftić.

Za sada je najavljeno da će prvi sastanak Beograda i Prištine biti održan u utorak u Briselu. Ostali detalji nisu poznati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.