Digitalni evro neće biti zamena novčanicama

Izvor: B92, 16.Feb.2022, 09:52

"Digitalni evro neće biti zamena novčanicama"

"Evro je deo zajedničkog identiteta Evropljana i najavljeni digitalni evro neće biti zamenama novčanicama, već dopuna."

To je nedavno, povodom dvadesetogodišnjice evra, rekla predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.

Plenarna sednica Evropskog parlamenta u Strazburu počela je u ponedeljak raspravom o dvadesetogodišnjici uvođenja evra i budućnosti te valute, prenosi Jutarnji list.

Prvog dana 2002. godine u 12 država >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU nacionalne valute zamenjene su evrom, a danas tu valutu upotrebljava više od 340 miliona građana EU u 19 zemalja.

"Zajednička valuta nije samo korišćenje istog sredstva plaćanja, to je deo zajedničkog poduhvata i identiteta, to su Evropljani prepoznali", rekla je Lagard.

"Evro je pojednostavio život brojnih Evropljana, onih koji studiraju, putuju, posluju", istakla je Lagard.

ECB je prošle godine potvrdila da pokreće projekt digitalnog evra i da će se redizajnirati druga najčešće korišćena valuta nakon američkog dolara.

Digitalni evro biće elektronski novac koji će izdavati Eurosistem, odnosno ECB i nacionalne centralne banke, i bio bi dostupan svim građanima i poduzećima.

"Digitalni evro neće zameniti gotovinu, već će biti dopuna gotovini", istakla je Lagard.

Uvođenje evra u Hrvatskoj očekuje se 2023, a Bugarska je najavila da želi da se pridruži godinu dana nakon Hrvatske.

"Hrvatska i Bugarska napreduju prema tom cilju", rekao je poverenik Evropske komisije za privredu Paolo Đentiloni.

Rumunija je najavila da će započeti s pripremama za uvođenje evra, dok Češka, Poljska i Mađarska oklevaju. U Švedskoj su 2003. godine građani na referendumu odbili ulazak u evrozonu.

Sve države članice EU, osim Danske, dužne su da uvedu evro, ali nisu predviđeni rokovi do kada se moraju pridružiti.

U uvodu je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola rekla da "evro mora biti na čelu zelene i digitalne tranzicije".

"Jačanjem međunarodne uloge evra možemo doprineti otpornom bankovnom sektoru", rekla je Metsola, istakavši da će se istovremeno jačati strateška autonomija EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.