Die Welt: EU pravi novu Jugoslaviju

Izvor: Mondo, 13.Jul.2017, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Die Welt: EU pravi novu Jugoslaviju

Nakon samita u Trstu koji je okupio lidere Zapadnog Balkana nemački konzervativni dnevnik Die Welt (Velt) u opširnom tekstu pita "Zašto EU na Balkanu stvara novu mini Jugoslaviju" i navodi da bi u toj uniji lider bio upravo Beograd.

Foto: MONDO, Mario Milojević

U članku se ističe da EU trenutno nije u stanju da primi nove članice, kao i da zbog toga "pola tuceta balkanskih država koje joj žele pristupiti želi da podstakne da stvore zajedničku carinsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << uniju".

Planiranu balkansku carinsku uniju trebalo bi da sačinjavaju Bosna i Hercegovina, Srbija, samoproglašeno Kosovo, Crna Gora i Makedonija, a verovatno i Albanija.

Iz EU poručuju kako bi stvaranje zajedničkog privrednog prostora ove zemlje učinilo spremnijim za pristupanje Evropskoj uniji, kada i ako ona bude spremna da ih primi u svoje društvo, piše Die Welt.

Ovo je novi nemački plan za Balkan

Istovremeno, EU želi da zadrži svoj uticaj u regionu u kojoj se već "sukobljavaju rivalske velike sile".

Beograd bi dominirao, kao i za vreme Jugoslavije Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Cilj carinske unije je "deaktivirati balkansko bure baruta, ali bez toga da se te zemlje prime u EU", s time da je u privrednom smislu Zapadni Balkan za EU "trivijalan", ali je "politički gledano, naročito ako se zna evropska istorija, od centralnog značenja".

Jugoslavija je držala stabilnim "tu eksplozivnu mešavinu naroda", a sada je to zadatak Evropske unije, smatra nemački list, i upozorava da napetosti u regionu sve više rastu.

Zato EU želi "oživeti bivšu Jugoslaviju, ovaj put kao carinsku i transportnu uniju, samo bez Hrvatske i Slovenije koje su već u Evropskoj uniji".

U takvoj konstelaciji "Srbija bi bila glavna i sve ostale države bi gravitirale prema njoj", te ne čudi zašto službeni Beograd najsnažnije podržava ovu evropsku, odnosno preciznije nemačku ideju.

Nemački plan za Balkan nije zamena za članstvo

"Kao što je Beograd dominirao u Jugoslaviji, tako bi ostavio najveći trag i u novoj uniji", konstatuje Die Welt i dodaje da se onda ni Makedonija "ne bi više stalno morala plašiti za svoj opstanak jer bi bila deo većeg saveza.

Raspad Jugoslavije ostavio je vakuum moći u srcu Europe

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Napominje se i da su ankete pokazale da se žali zbog raspada Jugoslavije u zemljama Zapadnog Balkana, s izuzetkom Kosova, a konstatuje se i da je nestanak Jugoslavije stvorio vakuum moći u Evropi koji ni danas nije ispunjen na odgovarajući način.

"Baš kao što je raspad Habzburške monarhije učinio Evropu slabijom i Hitleru kasnije izručio novonastale patuljaste države, tako je i kraj Jugoslavije stvorio permanentnu zonu konflikta u srcu Evrope", u kojoj "igre geopolitičke dominacije igraju Rusija, Turska, SAD, Nemačka i druge velike sile".

Nemačka ima "Maršalov plan" za Balkan, evo i kakav

Jugoslavija se raspala zbog "rivaliteta Srba i Hrvata", međutim i nova zapadnobalkanska unija bi bila bipolarna: s jedne strane osam miliona Srba u Srbiji i BiH, a s druge pet miliona Albanaca u Albaniji, Kosovu i Makedoniji dominirali bi ostatkom saveza.

Crna Gora želi u EU, a ne u Zapadnobalkansku uniju

Foto: Vlada Crne Gore

Ako bi sve te zemlje stvorile zajednički ekonomski prostor, to bi "logično olakšalo njihovo pristupanje Evropskoj uniji", smatra Die Welt i podseća da je sama EU započela manje-više kao carinska unija.

S druge strane, naročito je problematičan odnos Beograda i samoproglašenog Kosova, "koji ga smatra svojim delom, a ne nezavisnom državom, te bi se u tom slučaju mogao ponoviti kiparski scenarijo".

Najmanje koristi bi od zapadnobalkanske carinske unije imala Crna Gora, koja je najviše odmakla u svojim pregovorima za pristupanje EU, za nju bi ostanak u novostvorenoj carinskoj uniji značio "najveći gubitak".

Za Prištinu bi ta ideja, uprkos dominaciji Beograda, mogla doneti najviše koristi, jer se, kako piše Die Welt, nalazi najdalje od članstva u EU, prenosi "Jutarnji".

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.