Dežer: Važna sedmica za evrointegracije Srbije

Izvor: Kurir, 18.Feb.2013, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Važna sedmica za evrointegracije Srbije

Sutra nastavljamo dijalog u Briselu i to će biti suštinski deo izveštaja koji visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i EK pripremaju za april, kazao je Vensan Dežer

BEOGRAD - Šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer izjavio je danas da je predstojeća sedmica važna za proces evropskih integracija Srbije i da će, posle ostvarenog napretka i postignutih dogovora u dijalogu Beograda i Prištine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u predstojećem periodu biti važno primeniti te dogovore.

"Mislim da je ovo važna sedmica jer sutra nastavljamo dijalog u Briselu i to će biti suštinski deo izveštaja koji (visoka predstavnica EU Ketrin) Ešton i (Evropska) komisija pripremaju za april", kazao je Dežer u Skupštini Srbije posle javnog slušanja o vladinom Akcionom planu za ispunjavanje preporuka EK.

Dežer je rekao da će biti važno i ono što sledi u narednim nedeljama i obezbeđivanje sprovođenja postignutih dogovora.

Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači nastavljaju sutra u Briselu dijalog pod pokroviteljstvom Ketrin Ešton, dok delegacija Srbije u kojoj su potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić i predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Milica Delević u sredu počinje dvodnevne razgovore u Berlinu. Glavni elementi izveštaja EK će, podsetio je Dežer, biti napredak u dijalogu Beograda i Prištine i strukturne reforme.

Dežer je pozdravio podizanje dijaloga Beograd-Priština na politički nivo, ali je ukazao da je potrebno ostvariti napredak u implementaciji sporazuma i u drugim pitanjima kao što su situacija na severu Kosova, energetika i telekomunikacije. "Strukturne reforme, koje treba sprovesti pre svega u oblasti borbe protiv korupcije, javne uprave i pravosuđa, od ključnog su značaja za građane Srbije kako bi videli jasan napredak. Približavanje EU mora da znači da se situacija poboljšava u zemlji", kazao je on. Dežer je istakao i da je važan deo tog procesa pitanje antidiskriminacije, koje se odnosi na pripadnike LGBT, žene žrtve nasilja, decu s posebnim potrebama i druge osetljive grupe.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.