Dežer: Srbija napredovala, problema još ima

Izvor: S media, 03.Okt.2011, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Srbija napredovala, problema još ima

Šef misije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao da je da će 12. oktobra biti poznato da li je Srbija spremna za status kandidata za članstvo u Uniji. Dežer ocenio da je Srbija napredovala na putu ka EU, ali da je ostalo još nerešenih problema.

Šef Misije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je danas da je Srbija na putu ka EU napredovala, da problema koje treba rešiti još ima, a da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << će 12. oktobra biti poznato da li je Srbija spremna za status kandidata za članstvo u Uniji.

Austrija: Srbija zaslužuje status kandidata

Dačić: Prioritet Srbije članstvo u EU

Godišnji izveštaj o Srbiji povoljan

On je istakao da do 12. oktobra, kada će Evropska komisija objaviti izveštaj o napretku Srbije i drugih država koje žele u EU, postoji prostor da se u narednim danima reše otvoreni problemi.

Na pitanje da li je izveštaj EK završen i da li je pitanje Kosova ostalo otvoreno, on je rekao da će to biti poznato kada EK objavi izveštaj.

On je kazao da je i, kada je reč o Kosovu, načinjen napredak, podsetivši na zajedničku rezoluciju Srbije i EU koja je usvojena u UN, kao i na početak dijaloga Beograda i Prištine u martu.

Kako je rekao, rezultati su već vidljivi, navodeći dogovore o katastru, ukidanju embarga na promet robe i carinskim pečatima.

Dežer je rekao da postoji još problema, ali da misli da će oni ove nedelje biti rešeni.



Dežer je ocenio da je Srbija na putu ka EU napredovala, posebno kada je reč o regionalnoj saradnji.

"Reforme se nastavljaju, to se vidi i po broju zakona usvojenih u Parlametru Srbije. Regionalna saradnja je, takođe, uznapredovala poslednjih godina. Mi se izuzetno zalažemo za poboljšanje odnosa među zemljama regiona", rekao je on novinarima.

Dežer je prethodno učestvovao na konferenciji za novinare koju su organizovali Stalna konferenciaj gradova i opština i Uprava za javne nabavke.

Na pitanje da li će Euleks spovesti istragu o ubistvu Srbina u opštini Orahovac na Kosovu on je rekao da će tu istragu sprovesti "nadležni organi", ali da će je nadzirati Euleks.

On je dodao da Euleks nije direktno nadležan za tu istragu.



(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.