Dežer: Rezultati pa kandidatura

Izvor: B92, 20.Apr.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Rezultati pa kandidatura

Beograd -- Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao da je neophodno da Srbija ostvari rezultate u sprovođenju reformi da bi dobila status kandidata za EU.

On je izjavio da je u izvesnoj meri optimista da će se to i ostvariti.

"Status kandidata nije nešto što se dobija već mora da se zasluži. Mi radimo naporno sa ovdašnjim vlastima kako bi napredovali u reformama. Vidim da se dosta aktivnosti preduzima kako bi se napredovalo u reformama. Optimista >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam u razumnoj meri da se to može ostvariti", rekao je Dežer.

Nakon predstavljanja 10. izdanja priručnika "Evropa od A do Š", on je rekao da ima dosta pitanja koja moraju da se reše, a na koje je ukazao evropski komesar za proširenje Štefan File u Skupštini Srbije prilikom posete Beogradu.

Na ocenu da su srpski politčari uvereni da će Srbija dobiti status i da je stvorena takva atmosfera, Dežer je naglasio da se ništa ne podrazumeva, dodajući da je potrebno usvojiti niz zakona i sprovesti reforme, poput reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i izmena izbornog zakona.

"Moramo videti da je napredak napravljen u svim ovim oblastima pre nego što uverimo 27 članica (EU) da je Srbija spremna da preduzme naredni korak u procesu proširenja", rekao je Dežer.

On je naglasio da se Unija ne meša u unutrašnje prilike u Srbiji i da je pitanje održavanja izbora regulisano zakonima, ali da želi da u Srbiji postoji debata o evropskom putu zemlje u kome će učestvovati svi akteri u društvu i političkom životu.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević ocenila je takođe da će za dobijanje statusa kandidata biti odlučujući rezultati koje zemlja ostvari u reformama.

"Kada je u pitanju sticanje statusa kandidata kao i svaki put do sada ja mogu da kažem da je jedino ono što je sigurno posao koji treba da se uradi i da je to posao koji može da se uradi", rekla je ona novinarima uoči predstavljanja priručnika "Evropa od A do Š".

Ona je novinarima rekla da su uslovi jasni i ocenila da Srbija može da ih ispuni, ali da ostaje da se taj posao zaista dovrši da bi mišljenje Komsije bilo pozitivno.

"Ono nam jeste nadohvat ruke, ali nam neće pasti u krilo ako ne budemo završili posao", rekla je ona.

Delevićeva je rekla da se u Srbiji često očekuje da EU rešava unutrašnje političke krize, a da Unija želi da vidi da u zemlji postoji politički i demkoratski proces u okviru koga se mogu rešavati problemi.

Ona je ukazala i da je to bila suština saopštenja koje je juče izdato nakon interparlamentarnog dijaloga EU-Srbija, odnosno da se Srbija posveti velikom poslu koje je očekuje i to u ovkiru funkcionalnog demokratskog procesa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.