Dežer: Pregovori za godinu dana

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 25.Okt.2010, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Pregovori za godinu dana

Beograd -- Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je za B92 da je realno da Srbija počne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji za godinu dana.

Dežer je ocenio da Srbija može uspešno da ispuni kriterijume za početak pregovora o članstvu za godinu dana, kao što su to uradile Crna Gora i Albanija.

"To smo već radili sa Albanijom i Crnom Gorom u okviru godinu dana i ne vidim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zašto Srbija to ne bi mogla isto da uradi", rekao je Dežer.

Dežer kaže da je sada cilj da se ubedi 27 zemalja članica da kažu da je "Srbija spremna za sledeći korak", odnosno za početak pregovora o članstvu.

Upitan da li će Evropska komisija smatrati da je za sledeći korak na putu ka EU važno samo hapšenje Ratka Mladića ili ocena da svi rade ono što je u njihovoj moći da on bude uhapšen, Dežer je podsetio na slučaj Hrvatske i Ante Gotovine.

Tadašnja tužiteljka Haškog suda Karla del Ponte je 2005. ocenila da Hrvatska u potpunosti sarađuje sa Hagom, iako tada još nije bio uhapšen Ante Gotovina, već je on bio predat sudu dva meseca kasnije.

Dežer je ponovio da priznanje nezavisnosti Kosova neće biti uslov za približavanje Srbije EU, a povodom pregovora između Beograda i Prištine rekao je da je važno da oni počnu.

"Važno je da taj proces počne, a on još nije počeo. Moramo da se angažujemo u tom procesu a koliko će trajati teško je proceniti. Procenjivaće se koliko se strane angažuju kad počnu da razgovaraju", kazao je on.

"Ono što je važno jeste da rezultat bude poboljšanje kvaliteta života, želimo da vidimo da to (pregovori) počne da se dešava i da postoji dobra volja sa obe strane", rekao je Dežer.

Podsetimo, Savet ministara Evropske unije odlučio je konsenzusom da kandidaturu Srbije za članstvo prosledi Evropskoj komisiji na razmatranje.

Uskoro upitnik Evropske komisije

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kaže da Srbija može "veoma uskoro" da očekuje Upitnik Evropske komisije dodavši da bi to moglo da bude za mesec dana.

Dežer je, gostujući u vestima B92, naglasio da je potrebno ne samo dati odgovore na pitanja iz Upitnika EK već da su važni dokazi koji prate odgovore.

"Moraju se postići rezultati u reformama", istakao je šef Delegacije EU. Dežer je rekao da je sledeći korak, kada stignu odgovori, da se EU uveri da je na terenu zaista onako kako je navedeno u odgovoru.

Na pitanje kada bi naša prijava za članstvo u Uniju mogla da bude vraćena Savetu ministara Evropske unije, Dežer je odgovorio da "sada počinjemo proces gde je kvalitet važniji od brzine".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.