Dežer: EU želi Srbiju u svojim redovima

Izvor: RTS, 01.Jul.2013, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: EU želi Srbiju u svojim redovima

Prioritetni zadaci koje Srbija treba da ispuni na putu ka EU su vladavina prava, borba protiv kriminala i korupcije, finansiranje medija i poštovanje manjinskih prava, rekao šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer. Put Srbije EU neće biti lak, ali EU želi Srbiju u svojim redovima, istakao Dežer.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je u Novom Sadu da su prioritetni zadaci koje Srbija treba da ispuni na putu ka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropskoj uniji vladavina prava, borba protiv kriminala i korupcije, finansiranje medija i poštovanje manjinskih prava.

Dežer je na skupu "Četiri motora u okviru EU strategije za Dunavski region" u zgradi Vlade Vojvodine rekao da put Srbije ka EU neće biti lak, jer je takva priroda tog procesa, ali je poruka jasna, "EU želi Srbiju u svojim redovima".

"Nije lako pridužiti se Evropskoj Uniji. To je veoma težak zadatak, postaje sve teže, ne zato što menjamo ciljeve, već zato što učimo na iskustvima. Moramo zainteresovati same građane za to. To je u interesu i vaše zemlje i samih građana", rekao je Dežer.

Istakao je da je za Srbiju dodatan uslov bila normalizacija odnosa sa Prištinom.

"Ko bi mogao zamisliti da će se premijeri Tači i Dačić sastajati na redovnoj osnovi? I to je način na koji EU funkconiše. Predsednik Nikolić je bio danas u Zagrebu i imao je zvaničan doručak sa predsednikom Josipovićem. I to je način na koji EU funkcioniše", poručio je Dežer.

Dežer je naglasio da je potrebno pomirenje u regionu sa mnogo problema nasleđenih iz ratova devesetih godina.

"Dosta ostaje da se uradi, ali pre pet godina Beograd je bio na svim TV stanicama zbog napada na američku, nemačku, hrvatsku ambasadu, a pre dva dana otvoreni su pregovori sa Srbijom. Nije bilo lako doći do toga", rekao je Dežer.

Srbija spremna da ide napred 

Dežer je poručio da je Srbija spremna da ide napred i da postane članica EU što je, kako je rekao, potvrđeno i odlukom o otvaranju pregovora. Prema njegovim rečima sporazum Beograda i Prištine postignut 19. aprila je istorisjko dostignuće.

Ta odluka je izuzetno značajna pre svega u pogledu usmerenja Srbije, istakao je Dežer i napomenuo da našoj zemlji u narednom periodu predstoji ispunjavanje mnogobrojnih obaveza, među kojima su ključne vladavina prava, odnosno reforma pravosuđa, suzbijanje korupcije i kriminala, finansiranje medija i odnos prema manjinama.

U okviru drugog, takođe važnog bloka reformi su one u privredi i ukupnoj ekonomiji, kao i u zdravstvu, rekao je Dežer i dodao da je u srpskom parlamentu u toku usvajanje strategije za borbu protiv korupcije i da će se potrudi da se ta strategija sprovede.

Dežer je napomenuo da naša zemlja ima značajne potencijale u informaciono-komunikacionim tehnologijama, poljoprivredi i drugim oblastima, ističući posebno Vojvodinu kao Evropu u malom i značajne ekonomske mogućnosti pokrajine. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.