Dežer: EU do aprila da se uveri u napredak

Izvor: BKTV News, 23.Feb.2013, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: EU do aprila da se uveri u napredak

Srbija je ostvarila znatan napredak na putu ka EU, ali će odluka o početku pregovora o pristupu Uniji biti donesena na osnovu napretka dijaloga Beograda i Prištine i procesa reformi, za šta nije ostalo još mnogo vremena. izjavio je šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer.
“Jasno je da je Srbija ostvarila napredak i želimo da vidimo da se koraci nastavljaju u dobrom pravcu. Ne može sve biti rešeno preko >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << noći, ali važno je da do 16. aprila (kada će Evropska komisija podneti izveštaj o napretku) steknemo osećaj da stvari idu u dobrom pravcu i da se postiže napredak”, rekao je Dežer.
Rokovi su, prema njegovim rečima, jasni – posle izveštaja EK u aprilu, 28. juna će države članice doneti odluku o datumu.
U žiži pažnje biće napredak ostvaren u dijalogu Beograda i Prištine, ali i u procesu reformi, rekao je Dežer na konferenciji za novinare povodom prvog seminara Regionalne akademije za demokratiju.
Dežer je ocenio da je u dosadašnjih pet rundi dijaloga ostvaren napredak i da se početkom marta očekuju novi razgovori.
“Želimo da vidimo dalji napredak, kao i sprovođenje u delo ranije postignutih dogovora, posebno Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, kancelarijama oficira za vezu, energetici, telekomunikacijama… Imamo ograničeno vreme i moramo uložiti energiju i napore u tom pravcu”, istakao je on.
Kada je reč o procesu reformi, Brisel očekuje napredak i u reformi javne uprave i pravosuđa, borbi protiv korupcije, antidiskriminaciji, zaštiti manjina i drugim pitanjima, dodao je Dežer.
Izvor: Tanjug
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.