Dežer: Dogovor važan korak ka EU

Izvor: B92, 20.Apr.2013, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Dogovor važan korak ka EU

Beograd -- Šef delegacije EU Vensan Dežer kaže da je dogovor o predlogu sporazuma Beograda i Prištine veoma važan korak koji će unaprediti evropsku perspektivu Srbije.

On je izrazio uverenje da će obe strane u najskorije vreme potvrditi dogovor.

"Mislim da je ostvaren veoma važan korak. Tri godine smo vodili dijalog i postigli znatan napredak, ali mislim da je sada dostignuta odlučujuća tačka", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Dežer novinarima posle konferencije posvećene sutrašnjem Beogradskom maratonu.

Dežer je dodao da se sada očekuje da obe strane u narednim satima ili danima - najdalje do ponedeljka - potvrde postignuti dogovor.

"To će, naravno, unaprediti perspektivu evropskog pristupa za Srbiju, ali i ceo regiona", naglasio je ambasador EU.

On je čestitao premijeru Srbije Ivici Dačiću na odlučnom angažovanju u procesu dijaloga i ocenio da je, zahvaljujući Dačićevim naporima, kao i naporima celog beogradskog pregovaračkog tima, uključujući prvog potpresednika Vlade Aleksandra Vučića, dogovor bio moguć.

Dežer je pohvalio posvećenost srpskih vlasti, podsetivši da je "oko dogovora bilo nesuglasica u Vladi, ali i u široj javnosti" i ukazao i na ogromne napore i upornost visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, koja je posredovala u dijalogu.

"Sada moramo da gledamo napred i da se suočimo sa mnogim drugim izazovima", poručio je Dežer.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.