Delević: Očekujem pozitivno mišljenje EK

Izvor: Politika, 21.Maj.2011, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delević: Očekujem pozitivno mišljenje EK

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je danas da očekujem pozitivno mišljenje Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU.

„To može, ali i ne mora da se desi. U ovom trenutku moja pažnja je najviše usmerena na to šta treba da se dogodi da bi mišljenje EK bilo pozitivno 12. oktobra”, rekla je u intervjuu Tanjugu Milica Delević.

Kada mišljenje bude bilo pozitivno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i ako bude bilo pozitivno, u šta ja verujem, onda ćemo videti kakva će biti preporuka za dalji napredak Srbije ka evropskim integracijama, dodala je ona.

Evropska komisija će, podsetila je Delević, pre svega oceniti sprovođenje reformskog procesa u zemlji, i za taj proces važno je da donesemo reformske zakone, na šta smo se obavezali.

Prema njenim rečima, takođe je jednako važna i njihova primena, tačnije sve ono što je definisano kriterijumima iz Kopenhagena.

„Saradnja sa Haškim tribunalom jeste formalni uslov i ona će biti bitna i za mišljenje EK. Biće bitna i za zemlje članice. Govorimo o stvaranju jedne klime u kojoj svaki ministar spoljnih poslova zemalja članica EU treba da smatra prirodnim i nespornim da glasa za to da Srbija stekne status kandidata, jer potrebna nam je da svaka zemlja to podrži”, rekla je Delević.

Podsećajući da evropske integracije nisu izolovan proces koji se dešava u nekom političkom vakuumu, već da se sve to dešava u stvarnom vremenu i u stvarnom svetu Delević je istakla da je upravo zbog toga važno da u tom svetu pokažemo i stvarni rezultat.

Ona je dodala da taj rezultat moramo postići u roku koji nam je ostavila Evropska komisija, a koji figurira i u Akcionom planu Vlade Srbije, a to je kraj juna.

„To je trenutak do kada bi najveći deo naših obaveza koje su tim dokumentom predviđene i koje su važne za pozitivno mišljenje za sticanje statusa kandidata, trebalo da budu priveden kraju. Sve što može treba da bude završeno do tada, a ono što tada bude još u proceduri trebalo bi da se završi do kraja leta”, naglasila je Delević.

Dinamika rada EK je takva da će pre leta postojati nacrt mišljenja o našem zahtevu za članstvo, pojasnila je ona, i taj bi nacrt nakon letnje pauze mogao biti dopunjen onim što se u međuvremenu bude uradilo.

„Mi imamo prostora da završimo poslove, ali oni moraju da budu u velikoj meri pripremljeni pre leta”, naglasila je Delević.

U protivnom može se dogodoti da količina tih stvari bude tolika da EK jednostavno ne može da prođe međusektorske konsultacije i da im pruži odgovarajuću pažnju, dodala je direktorka Kancelarije.

Podsećajući da mišljenje Evropske komisije koje očekujemo 12. oktobra nije kraj našeg procesa evropskih integracija Delević je ponovila i da će Komisija mišljenje dati na osnovu podataka koje su do tada dostupni.

Naravno da će u fokusu ostati primena donetih zakona, kao što je to bilo u svakom dosadašnjem godišnjem izveštaju o napretku Srbije.

„Kada poredimo sve te godišnje izveštaje, iako ćemo ove godine umesto izveštaja imati mišljenje o našem zahtevu za članstvo, od 2007, 2008, 2009. godine vidimo da se situacija polako menja. Možda se ona ne menja toliko brzo koliko bismo mi želeli, ali ona se menja i EK to primećuje”, zaključila je Delević.

Tanjug

objavljeno: 21.05.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Delevićeva: Pozitivno mišljenje EK

Izvor: B92, 21.Maj.2011

Beograd -- Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je da očekuje pozitivno mišljenje Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU..."U ovom trenutku moja pažnja je najviše usmerena na to šta treba da se dogodi da bi mišljenje EK bilo pozitivno 12. oktobra",...

Nastavak na B92...

Delević: Očekujem pozitivno mišljenje EK

Izvor: Blic, 21.Maj.2011

BEOGRAD - Očekujem pozitivno mišljenje Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU, izjavila je danas Milica Delević direktorka Kancelarije za evropske integracije. "To može, ali i ne mora da se desi. U ovom trenutku moja pažnja je najviše usmerena na to šta treba da se dogodi da bi mišljenje...

Nastavak na Blic...

Delevićeva: Očekujem pozitivno mišljenje EK

Izvor: Glas javnosti, 22.Maj.2011, 07:11

BEOGRAD - Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je danas da očekujem pozitivno mišljenje Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU..."To može, ali i ne mora da se desi. U ovom trenutku moja pažnja je najviše usmerena na to šta treba da se dogodi da bi mišljenje...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.