Danas odluka o kandidaturi za EU

Izvor: Politika, Beta, 18.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas odluka o kandidaturi za EU

Postoji podrška više od 20 zemalja, vlast samo treba da zna kada je najbolji trenutak, kaže Tanja Fajon

Srbija će pre 25. decembra, Božića po gregorijanskom kalendaru, podneti kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji, rekli su za „Politiku” dobro obavešteni izvori. Prelog za podnošenje aplikacije, kako se očekuje, biće definisan na današnjoj sednici Saveta za evropske integracije. Savet >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bi trebalo da predloži i datum podnošenja kandidature, a konačnu odluku donosi Vlada Srbije, takođe danas. Sednici vlade će, kako je najavljeno, prisustvovati i predsednik Srbije Boris Tadić.

Državni vrh Srbije smatra da bi zemlja time pokazala da se nedvosmisleno odlučila za evropske integracije. U EU, pored članica koje podstiču Srbiju da što pre napravi ovaj korak (Italija, recimo), postoje i one zemlje (Holandija, pre svih) koje misle da taj zahtev ne bi trebalo podnositi pre odmrzavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, verovatno polovinom sledeće godine.

Budući da evropska administracija od Božića odlazi na poduži zimski odmor, logično je očekivati da će Srbija preduzeti ovaj korak do kraja sledeće sedmice, kaže izvor „Politike”.

Takav razvoj najavila je juče i Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta. Ona je, u pauzi regionalne konferencije „Zapadni Balkan na beloj šengenskoj listi”, održanoj u Palati „Srbija”, rekla novinarima da će Srbija „možda već ove godine imati razloga za novo slavlje”. „Ja bih podržala kandidaturu uskoro, verovatno već sledećih dana... Mislim da postoji podrška više od 20 zemalja, barem toliko. Mislim da bi vlasti samo trebalo da znaju kada je najbolji trenutak”, rekla je Fajonova, izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju u zemljama zapadnog Balkana. Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije, rekao je juče da je Fajonova „u Srbiji sigurno najpopularnija članica EP” i da je „mi u Srbiji već zovemo super Fajon”.

Đelić je kazao da se „na administrativnom nivou Srbija sprema da bude zemlja koja će brzo proći put od podnošenja zahteva za članstvo do dobijanja formalnog statusa kandidata”. Za to postoje dva razloga. Prvi je činjenica da je EK odlučila da prizna kao primenu prelaznog sporazuma sve što je Srbija radila od početka 2009, a drugi je primanje i odgovor na jedan veoma obiman upitnik sa više od 4.000 pitanja koji razmatra kapacitet zemlje da ona postane kandidat.

Objasnio je da su susedne zemlje već dostavile Srbiji svoje upitnike koje su svojevremeno dobili od komisije.

Biljana Čpajak

Vladimir Jokanović


-----------------------------------------------------------

Tadić: Danas konačna odluka o podnošenju kandidature

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da će Vlada Srbije danas doneti odluku o podnošenju kandidature za članstvo u EU. „Imamo argumente i za i protiv podnošenja kandidature. Metodologija po kojoj smo pažljivo analizirali sve okolnosti koje su se nametale u vezi sa priključenjem EU pokazala se kao veoma dobra”, rekao je Tadić tokom jučerašnjeg boravka u Kopenhagenu, prenosi Beta.

On je dodao da je u Kopenhagenu, gde je učestvovao na konferenciji UN o klimi, imao sastanke sa tridesetak lidera, uključujući i lidere evropskih zemalja, i da je u tim razgovorima čuo i njihovo mišljenje. „To ću sve predstaviti na sednici vlade kada ćemo doneti konačnu odluku kada će Srbija podneti kandidaturu”, rekao je predsednik Srbije. „To u svakom slučaju treba da bude svrsishodno, dakle, kada ocenimo svi zajedno da će ta kandidatura naići na povoljan odjek”, rekao je Tadić.

[objavljeno: 19/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.