Dan Svetog Ištvana obeležen na Paliću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2019, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan Svetog Ištvana obeležen na Paliću

Interes Mađarske je pronalaženje saveznika sa kojima bi smo mogli ubrzati približivanje i člansto Srbije u Evropskoj uniji, izjavio je Mate Kočiš šef poslaničke grupe Fidesz u mađarskom parlamentu, sinoć u Subotici.

20. avgust je dan kada Mađari slave Sent Ištvana, Svetog Stefana, državotvorca Mađarske. U Vojvodini je centralnu svečanost povodom ovog praznika i ove godine organizovao Savez vojvođanskih Mađara.

Svečanost je održana sinoć u Subotici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i na Paliću, gde je Mate Kočiš šef poslaničke grupe Fidesz u mađarskom parlamentu između ostalog govorio i o potrebi što bržeg članstva Srbije u Evropskoj uniji.

U subotičkoj katedrali svete Tereze Aviljske održana je misa zahvalnica u čast novom hlebu i slavu Svetom Stefanu koju je služio arhiepiskog Egerski Čaba Ternjak. Nakon toga na Paliću je usledilo ekumensko osvećenje hleba od novog žita, da bi prigodne govore održali predsednik SVM-a Ištvan Pastor i Mate Kočiš šef poslaničke grupe Fidesz u mađarskom parlamentu.

Kočiš je inače po dolasku u Suboticu u izjavi za tamošnju Televiziju Panon govorio o potrebi što bržeg članstva Srbije u Evropskoj uniji.

"Za nas je od nacionalno-strateškog značaja članstvo Srbije u Evropskoj Uniji jer ćemo time dalje jačati odnos među samim Mađarima a pored toga i srpsko-mađarske odnose. Tužno bi bilo međutim ne primetiti neke činjenice: po našem mišljenju Unija se u proteklom periodu nije širila, a gledajući budžet za ciklus od narednih sedam godina vođstvo Evropske Unije ne kalkuliše sa izdacima za proširivanje. Ovo treba menjati. Interes Mađarske je pronalaženje saveznika sa kojima bi smo mogli ubrzati približivanje i člansto Srbije u Evropskoj uniji."
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.