Dalema: Ubrzati integraciju Srbije u EU

Izvor: Blic, 07.Nov.2015, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dalema: Ubrzati integraciju Srbije u EU

Bivši italijanski premijer Masimo Dalema izjavio je danas da se zalaže za ubrzanje integracije Srbije i Zapadnog Balkana generalno u Evropsku uniju.

"Verujem da je ono što je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao o tome da neće biti proširenja u narednih pet godina bila greška i loša poruka regionu," rekao je Dalema Tanjugu na marginama konferencije "Izazovi socijaldemokratije u regionu", koju su u Beogradu organizovale Demokratska stranka i Partija evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << socijalista.

Napominjući da razume da u ovom trenutku nije lako govoriti o širenju, Dalema je ipak istakao da je Zapadni Balkan prioritet za Evropu.

"Takođe, izbeglička kriza sa kojom se zajedno suočavamo jasno pokazuje da smo potrebni jedni drugima. Evropska unija i zemlje Zapadnog Balkana su potrebne jedne drugima, "istakao je Dalema koji je danas na čelu Evropskog centra za progresivne studije (FEPS).

On je podstio da se očekuje izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, koji kako kaže još ne može da komentariše, ali smatra da na ekonomskom planu Srbija "ide u dobrom pravcu" dok ima problema sa slobodom medija i demokratskim standardima generalno.

"Nadam se da će pregovori sa EU koji, kako verujem, mogu uskoro da počnu, mogli dodatno podstaći Srbiju da se pridržava evropskih vrednosti i kada je reč o demokratskim standardima i slobodi medija. Oni su po mom mišljenju i mišljenju evropskih socijaldemokratskih stranaka ključni pitanje za budućnost Srbije a ne samo integracije u EU," zaključio je Dalema.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.