Da li će priznavanje Kosova ipak biti uslov za EU!?

Izvor: Press, 07.Dec.2014, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će priznavanje Kosova ipak biti uslov za EU!?

Hoće li Brisel stvarno usloviti Srbiju da prizna Kosovo ukoliko želi u EU?Predsednik tvrdi da hoće,premijer kaže da ne odustajemo od teritorijalnog integriteta.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić tvrdi da će nas EU usloviti priznanjem Kosova i da je o tom pitanju neohodno postići nacionalni konsezus. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je kategoričan i kaže da Srbija na envropskom putu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ali i da ne odustaje od teritorijalnog integriteta.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da nikada zvanično nije traženo priznavanje Kosova.

. On napominje da ni u Evropskoj uniji o tome ne postoji konsenzus jer pet zemalja nije priznalo Kosovo

"Zašto bi Srbija imala veći obavezu od Kipra ili Španije da prizna Kosovo. To može neko da kaže u razgovoru koji ima nemaformalni karakter. Ali u zvaničnim konunikacijama sa EU niti je bilo zapisano, niti je bilo rečeno", rekao je Dačić. 

Obaveza Srbije jeste dijalog sa Prištinom, ali on je statusno neutralan. 

PROČITAJTE JOŠ:
Šta ćemo ako se otkaže Južni tok?
Ne odustajemo od EU, ni od Kosova
Socijaldemokratska stranka zahteva ostavku ministra Vulina
   
Direktor Kancelarije Vlade za Kosovo i Metohiju Marko Đurić očekuje da će razgovori biti teški, ali i da će dovesti do dalje normalizacije odnosa. On ipak smatra da taj dijalog ne bi trebalo da se reflektuje na pregovore sa Evropskom unijom

"Najveći broj zemalja ima razumevanja za interese Srbije kada je reč o Kosovu i Metohiji, čak i one koje se ne slažu. Problem nastaje međutim onog trenutka kada dijalog Beograda i Prištine počne da se reflektuje na proces evropskih integracija Srbije i mi želimo da u 2015. toga bude što manje", rekao je Đurić. 

Generalni sekretar saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović veruje da proces prdriživanja ostalih zemalja EU biti znatno dugačiji u odnosu na ranije. Sve te zemlje imaju specifične teme, od Srbije i Kosova, do BiH i pitanja funkcionalnosti te zemlje ili Makedonije i pitanja imena 

"To su toliko velike političke teme da će one obeležiti proces pridruživanja svake od ovih zemalja i učiniće ga složenijim, ali ne neophodno dužim. Svakako će biti potrebna politička hrabrost kao što je pokazana od strane Srbije u dijalogu u Briselu. Te vrste odluka će biti potrebne, zajedeno sa suštinskim unapređenjem ekonomske situacije. Nema govora da će građani EU primati zemlje koje su siromašnije od njih", navodi Svilanović. 

Srbija očekuje otvaranje poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom. Od ranije se zna da će najverovatnije prvo biti otvorena poglavlja 23 i 24, ljudska prava i vladivaina prava, ali Nemačka na osnovu odluke svog pralamenta insistira na otvaranuju poglavlja 35, pod nazivom osatala pitanja, što za Srbiju znači Kosovo.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Ivica Dačić

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić vs Vučić: Preti li Srbiji antievropska pobuna?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Dec.2014, 11:31

Nakon što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da zna da će EU tražiti od Srbije da prizna Kosovo i da oko toga mora što pre da se postigne nacionalni konsenzus, premijer Aleksandar Vučić naveo je da Srbija ne odustaje od svog evropskog puta, niti od svog teritorijalnog integriteta. A...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.