Da akcioni planovi Srbije budu realistični

Izvor: B92, 09.Jun.2015, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Da akcioni planovi Srbije budu realistični"

Ključno je da akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU budu realistični i kredibilni.

To je rekao šef sektora za evropske integracije u Delegaciji EU u Srbiji Frejk Janmat.

"Komisija blisko sarađuje sa srpskim vlastima u pogledu oba akciona plana", rekao je Janmat za EurAktiv.

On je dodao da je ključno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da planovi budu "realistični i kredibilni u pogledu rokova, procene troškova i finansijskih izdvajanja za uspešnu primenu svih mera".

Zemlje članice su, kako je podsetio, u 2014. usvojile izveštaje o skriningu za poglavlje 32 o finansijskoj kontroli, koje će Srbija moći da otvori bez dodatnih uslova, i za poglavlja 23 – pravosuđe i osnovna prava i 24 – pravda, sloboda i bezbednost, za koje je u toku usaglašavanje akcionih planova za usklađivanje sa EU, koji su uslov za otvaranje poglavlja.

Kako je naveo, kada se usaglase odgovarajući planovi, Srbija će ih predstaviti zemljama članicama, a Evropska komisija će predstaviti svoju procenu o tome na koji način Srbija planira da ispuni preporuke, takozvane izveštaje o proceni merila za otvaranje (OBAR).

Kada zemlje članice budu zadovoljne izveštajem, zemlja koja predsedava EU će pozvati Srbiju da predstavi pregovaračku poziciju za poglavlja 23 i 24, nakon čega zemlje članice usaglašavaju zajedničku pregovaračku poziciju, naveo je Janmat.

U pregovaračkoj poziciji Srbija predlaže rokove za usaglašavanje, uključujući i eventualne zahteve za izuzećem i odlaganjem.

Nakon što se usaglasi zajednička pozicija EU saziva se međuvladina konferencija kojom se zvanično otvaraju poglavlja.

Kada je reč o poglavljima 23 i 24, Janmat je rekao da će pozicija EU sadržati i niz prelaznih merila koje će Srbija ispunjavati.

Evropska komisija do sada je predstavila 12 izveštaja o skriningu u pregovorima Srbije o članstvu u EU, a šest izveštaja su usvojile i zemlje članice.

Janmat je rekao da su ove godine države članice usvojile tri izveštaja o skriningu, za poglavlja 5 – javne nabavke, 20 – preduzetništvo i industrijska politika i 26 – obrazovanje i kultura, dodavši da je u "u toku diskusija o više preostalih poglavlja".

Nakon skrininga, odnosno analitičkog pregleda stanja usklađenosti sa EU po oblastima Evropska komisija sačinjava izveštaj, a taj dokument je preduslov za otvaranje pregovora nakon što ga razmotre i usvoje zemlje članice, uz preporuku da li je zemlja spremna za otvaranje poglavlja ili je potrebno ispuniti dodatne uslove.

Janmat je najavio da će Komisija do kraja godine predstaviti preostale izveštaje.

Srbija je pregovore o pristupanju EU zvanično otvorila 21. januara 2014, skrining odnosno analitički pregled poglavlja je završen u martu 2015, ali još nije otvoreno nijedno poglavlje.

Najveću težinu imaće poglavlja 23 i 24, ali i 35 – ostala pitanja, u kojem će se procenjivati normalizacija odnosa sa Kosovom. Ova poglavlja otvaraće se na početku, i ostajati otvorena do pred sam kraj pregovora, i bez napretka u njima neće biti moguć napredak ni u drugim poglavljima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.