DSS: Regioni su pogubni za Srbiju

Izvor: Press, 28.Nov.2010, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Regioni su pogubni za Srbiju

Koštunica: Pozivamo vlast da odustane od pogubne ideje da se Srbija, čiji je teritorijalni integritet ozbiljno ugrožen od same EU, dalje cepka i razgrađuje
Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica pozvao je juče vladajuće stranke da odmah odustanu od regionalizacije zemlje i posvete se istinskom razvoju i jačanju lokalne samouprave.
- Mi danas pozivamo vlast da odustane od pogubne ideje da se Srbija, čiji je teritorijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << integritet ozbiljno ugrožen od same EU, dalje cepka i razgrađuje na regione - rekao je Koštunica na predstavljanju programa DSS-a za ekonomski razvoj 21 grada i opštine.
Zašto nema mleka?
Lider DSS-a je dodao da, umesto regionalnih birokratija koje će morati da plaćaju osiromašeni građani, svu snagu treba usmeriti na razvoj gradova, sela i lokalne samouprave, kako bi bio obezbeđen pravi ravnomerni razvoj cele zemlje, kako i nalaže Ustav Srbije.
- Snažan razvoj lokalne samouprave, a ne izmišljanje regiona kao patuljastih kvazidržava, predstavlja jedini pravi put kojim Srbija treba da ide, i taj put je utvrđen Ustavom zemlje - rekao je Koštunica, i naveo da stranke koje čine Vladu Srbije sada zagovaraju promene Ustava koji su i same podržale pre nekoliko godina.
Koštunica je najavio da će DSS uskoro uraditi programe za svaku lokalnu samoupravu u Srbiji.
- Pozivamo i javnost i druge političke stranke da se uključe i daju svoj doprinos u izradi što boljih ekonomskih programa za svako mesto u našoj zemlji. Srbiji su, umesto bezbrojnih i praznih demagoških priča, nasušno potrebni ozbiljni projekti, rasprave i odgovorne polemike, a razvoj naših gradova i razvoj sela je sam temelj razvoja cela zemlje - rekao je Koštunica, i naglasio da predstavnici vlasti danas zavaravaju građane pričom da je Srbija lider u regionu.
- O čemu vlast priča?! Čime se to ona hvali, o kakvom liderstvu je reč, kad u Srbiji danas nema mleka?! U Srbiji svakodnevno poskupljuje hrana. Siromaštvo i beda su se nadvili nad Srbijom - upozorio je bivši premijer. Prema njegovim rečima, vlast smatra da je izlaz iz te situacije prodaja „Telekoma" i ulazak u NATO.

- Evo, sada vlast i otvoreno tvrdi da je izlišan i sam referendum o članstvu Srbije u NATO. Drugim rečima, izlaz iz sadašnje teške ekonomske i socijalne situacije je u rasprodaji nacionalnih resursa i u stavljanju Srbije u službu NATO pakta. Mi danas ne možemo da se ne zapitamo da li je moguće da nema drugog i boljeg puta za Srbiju - rekao je Koštunica.
Ostavimo EU i NATO
Predsednik DSS-a je kazao da izlaz iz sadašnjih teškoća može biti jedino da se Srbija „vrati na svoj samosvojni državotvorni put, da se vrati samoj sebi", i ponovo stavi svoje ekonomske i nacionalne interese na prvo mesto.
- Moramo da se okrenemo razvoju naših gradova i naših sela, da ostavimo EU i NATO da rešavaju svoje brige. Srbija ima dovoljno problema da ne mora da rešava tuđe - naveo je Koštunica.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.