DSS: Pastorov napad na suverenitet Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Nov.2012, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Pastorov napad na suverenitet Srbije

NOVI SAD -

Poseta predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora Briselu i ono što je on tražio u sedištu EU, jasno pokazuje da je počelo ostvarivanje ideje o internacionalizaciji "vojvođanskog pitanja", izjavio je danas portparol Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije (DSS) Milenko Jovanov.

Pastorova poseta Briselu i "njegovo traženje da Evropska unija vrši nadzor nad radom Ustavnog suda Srbije i kontrolu sprovođenja njegovih odluka, predstavlja najžešći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << napad na suverenitet Srbije, još od proglašenja takozvane nezavisnosti Kosova i Metohije", naveo je Jovanov u pisanoj izjavi.

Ono što je predsednik Skupštine Vojvodine, kao predstavnik pokrajinskog režima Bojana Pajtića tražio u Briselu, ne predstavlja ništa drugo nego "poziv Evropskoj uniji da Srbiju tretira kao protektorat", smatra Jovanov.

On je Pastora podsetio na to da je nadgledanje rada sudova u Srbiji "već bila tema i to 1914. godine, kada je Austrougarska ultimatumom od Srbije tražila da radi na teritoriji Srbije upravo ono što on (Pastor) danas, vek kasnije, nudi Evropskoj uniji, pa se pitam da li je, uopšte, svestan šta je tražio od svojih briselskih prijatelja".

Kad su već išli u Brisel da se žale na stanje u sopstvenoj zemlji, postavlja se pitanje da li se "delegacija pokrajinskih vlastodržaca" setila da se u tamo požali na "korupcionaške afere koje se sve češće povezuju upravo sa režimom koji i oni sami predstavljaju", naveo je Jovanov.

Takozvano "vojvođansko pitanje", kako je dodao, više nije ni pitanje autonomije, ni pitanje nadležnosti, kako to predstavnici pokrajine predstavljaju, nego je "pitanje borbe protiv korupcije i kriminala u Srbiji".

DSS smatra da taj antidržavni potez ne sme ostati bez reakcije zvaničnih organa Srbije jer "ako se ovaj nasrtaj na suverenitet države prećuti, ili dozvoli, iste ili još žešće napade na suverenitet Srbije treba očekivati u bliskoj budućnosti sa raznih strana".

U razgovoru Pastora sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom, u Briselu 7. novembra, dogovoreno je da Evropska komisija (EK), u saradnji sa pokrajinskom administracijom, pažljivo prati uticaj odluka Ustavnog suda Srbije na život ljudi u Vojvodini i na proces decentralizacije Srbije.

Kako je posle tog sastanka saopšteno, dogovoreno je i da EK, na osnovu stalne komunikacije sa pokrajinskom administracijom, dobijene informacije redovno uvrštava u Izveštaj o napretku Srbije u procesu pridruživanja EU.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.