DS: Barozo iskritikovao vladu Srbije

Izvor: Press, 30.Jun.2014, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Barozo iskritikovao vladu Srbije

Kako se navodi u saopštenju DS, Evropska komisija je, prilikom ocene stanja životne sredine u Srbiji tokom 2009, 2010 i 2011. u izveštajima naglasila da je u toj oblasti postignut "veliki napredak", pohvaljujući gotovo svaki segment te politike, "što se lako da utvrditi".

"Za vreme Vlade Demokratske stranke, u oblasti životne sredine doneto je 16 zakona koji su bili u potpunosti usaglašeni sa tekovinama EU >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kao i više od 300 podzakonskih akata, stvoren je pravni i finansijski okvir za unapređenje u ovoj oblasti, izgrađeno je 8 regionalnih deponija, podignuta reciklažna industrija sa preko 10.000 radnih mesta i reciklažom PET ambalaže, guma, elektronskog otpada, ulja...", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje pokrenuta je i održavana tri godine ekološka akcija "Očistimo Srbiju” u kojoj su učestvovale stotine hiljada volontera, očišćeno hiljade divljih deponija, iz prirode odnete stotine hiljada kubika otpada, uložen ogroman novac u komunalnu i ekološku infrastrukturu i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, doneti neophodni akti za borbu protiv klimatskih promena...

"Svakodnevno je zaštita životne sredine problematizovana u medijima, radilo se na edukaciji građana, pokrenute akcije separacije otpada u domaćinstvima", navodi se u saopštenju.

Demokrate tvrde da je sve to zaustavljeno i upropašćeno po dolasku Zorane Mihajlović na čelo ministarstva, koja je, kako se navodi, odmah ukinula Fond za zaštitu životne sredine, urušila sve programe, zaustavila izgradnju svih regionalnih deponija, reciklažnu industriju dovela na rub propasti i otpustila zaposlene u Ministarstvu koji su se godinama obučavali za pregovore Srbije sa EU.

"Dug koji spominje je nastao zbog toga što je ukidanjem fonda gotovo pet milijardi dinara novca od ekoloških taksi otišlo u budžet a da započeti projekti nisu plaćeni iako su za njih obezbeđena sredstva", navodi DS.

"Dokaz da ova Vlada priznaje da je napravila katastrofalnu grešku ukidajući Fond je i najava aktuelne ministrake da će se tokom ove godine formirati Fond koji treba da nastavi finansiranje ekoloških projekata", navodi se u saopštenju.

Demokrate su pozvale ministarku Mihajlović da navede "makar jedan" projekat u oblasti životne sredine koji je pokrenula, osmislila ili završila, a da to nije deponija u Pirotu, "koju je izgradila i zajedno sa EU završila Vlada Demokratske stranke, koju je sa Dežerom otvorio Oliver Dulić, a ona došla da je otvori ponovo zbog samopromocije".

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.