Cvetković predao odgovore na Upitnik EK

Izvor: Studio B, 31.Jan.2011, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković predao odgovore na Upitnik EK

Srpski premijer Mirko Cvetković izrazio je u Briselu uverenje da će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji kao i datum pregovora o članstvu u Uniji.

Cvetković je to rekao u Briselu gde je predao evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu odgovore na Upitnik Evropske komisije o sprovedenim reformama i uslovima da Srbija postane kandidat za članstvo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << EU.

File je izjavio da je predaja odgovora "ključni korak" ka tome da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU do kraja godine i mogućim pregovorima o tome. File je istakao važnost rafitikacije u Evropskom parlamentu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija, izraživši uverenje da će "Srbija u 2011. učiniti dodatne krupne korake u pravcu EU".

On je rekao da će Evropska komisija 12. oktobra o tome usvojiti konačno "Mišljenje" i od Saveta ministara EU u decembru zatražiti da odluči o srpskoj kandidaturi i pregovorima o članstvu.

Cvetković je podvukao da su oni "zajedno istakli da je ovo istorijski dan za Srbiju" i da je ova godina počela predajom odgovora Beograda na Upitnik EK o sprovedenim evropskim reformama "kao krupnim korakom u pravcu evropskih integracija Srbije".

I Cvetković i File su istakli da će Evropska komisija sad proučiti odgovore Beograda, da treba očekivati da pošalje svoje dodatne misije u Srbiju da vide kako se sprovodi na delu ono što je navedeno u odgovorima, kao i da će uslediti dodatna pitanja srpskim vlastima.

File je istakao važnost pune saradnje Beograda s Haškim sudom. Podvukao je da su nužni napori Srbije za ključne reforme na polju vladavine zakona, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, kao i promene u izbornom sistemu. File je istakao da će u martu doći u Beograd da "vidi ostvareni napredak u prioritetnim zadacima" za srpsku vladu. Evropski komesar je takođe pohvalio rad vladine Kancelarije za evropske integracije.

Srpski premijer je podvukao da će vlada u Beogradu nastaviti da sprovodi reforme pre svega onu u pravosuđu, ljudskim i manjinskim pravima, radiće na izbornom zakonu, pitanju "blanko ostavki" poslanika, usvajanju zakona o svojini. A sprovodiće, dodao je Cvetković, užurbano i akcioni plan za otklanjanje nedostataka koje je EK navela u novembarskom godišnjem izveštaju o evropskim reformama u Srbiji.

To sve mora da se uradi u prvoj polovini ove godine da bi se izdejstvovalo da do kraja godine Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU i datum početka pregovora o tome, stavio je do znanja srpski premijer. "Uporedo s tim moramo da pokažemo i napredak u saradnji s Haškim sudom što je takođe pokrenuto kao pitanje", dodao je Cvetković.

Zvaničnici koji su prisustvovali sastanku Cvetkovića i Filea su preneli da su funkcioneri Evropske komisije veoma povoljno ocenili to što su vlasti u Beogradu razdvojile pitanje dijaloga s Prištinom od zahteva da se temeljitom međunarodnom istragom utvrde krivci za zločine i trgovinu organima ubijenih civila na Kosovu i delom Albaniji, kako je to utvrđeno izveštajem Saveta Evrope.

U delegaciji Srbije koja boravi u Briselu, jesu potpredsednik vlade Božidar Đelić, direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević i ministarka pravde Snežana Malović.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković predao Fileu odgovore na Upitnik EK

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2011

BRISEL -..Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković uručio je danas evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu odgovore na Upitnik Evropske komisije, a File je najavio da bi mišljenje Brisela o kandidaturi moglo biti izneto u godišnjem izveštaju o napretku, 12. oktobra..."Danas je istorijski...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Nastavak reformi do statusa kandidata

Izvor: S media, 31.Jan.2011

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas u Briselu da Srbija mora da u prvoj polovini godine reši probleme na koje je ukazao Brisel - ako želi da do kraja 2011. dobije status kandidata za EU...Pred Srbijom se sada nalaze dva procesa - kompletiranje odgovora na Upitnik i nastavak reformi...

Nastavak na S media...

Kacin čestitao Srbiji na predaji Upitnika

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Jan.2011

Poslanik u Evropskom parlamentu i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin čestitao je u ponedeljak vladi Srbije na predavanju odgovora na Upitnik Evropske komisije za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU. "Predaja odgovora Vlade Srbije na Upitnik Evropske komisije predstavlja početak nove faze...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Cvetković u Briselu predao odgovore teške deset kilograma!

Izvor: Press, 31.Jan.2011

Premijer Srbije Mirko Cvetković uručio je juče u Briselu evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu odgovore na Upitnik Evropske komisije, napisane na oko 6.000 stranica!

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.