Cvetković: Liberalizacija tržišta

Izvor: B92, Tanjug, 27.Okt.2010, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Liberalizacija tržišta

Beograd -- Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je da će vlada ukinuti porez na mobilnu telefoniju i liberalizovati tržište naftnih derivata.

On je najavio i ukidanje carinske stope u skladu sa procesom pridruživanja EU i nagovestio ukidanje monopola na železnici.

Srpski dinar sve je slabiji - za jedan evro više nije dovoljno imati 106 dinara već je danas prvi put potrebno imati dinar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više.

Rekordno slabljenje valute, skoro dvocifrena inflacija i veća nezaposlenost zabrinuli su strane investitore koji žele da svojom Belom knjigom sugerišu kako popraviti ekonomsku klimu u zemlji.

Premijer Mirko Cvetković odgovara da vlada ima konkretne mere i da su sledeći koraci - ukidanje poreza na mobilnu telefoniju i monopola na naftne derivate.

Srpski dinar oborio je još jedan rekord. Za kupovinu samo jednog evra, po prvi put potrebno je čak i više od 107 dinara. Slabljenje nacionalne valute najviše pogađa građane čije zamrznute plate i penzije svakoga dana vrede sve manje.

Ipak, nisu samo građani nezadovoljni ovakvim kretanjima dinara. Strani investitori u Srbiji znaju tačno u čemu je problem i kako ga rešiti.

"Problem je za mnoge investitore što dinar gubi vrednost i zabrinutost drugih poslovnih udruženja u Srbiji je na mestu. Ali gledajući gde smo sad - na oko 20 posto nezaposlenosti i inflacijom koja se bliži 10 posto, jasno je da postoje uska grla i nedovoljna konkurencija u velikim segmentima srpske ekonomije. Bez većih napora za prelazak na slobodno tržište i konkurenciju u ekonomiji, fiskalni podsticaji kroz prodaju državne imovine ili iz drugih izvora, mogu dovesti do još veće inflacije i većih nominalnih kamatnih stopa", kaže predsednik Saveta stranih investitora Ćel Morten Jonsen.

Strani investitori u Srbiji, da bi poboljšali uslove u zemlji u kojoj posluju i za koju kažu da je kroz krizu prošla bolje nego neke druge zemlje regiona, tradicionalno su sačinili Belu knjigu.

U prisustvu gotovo celog ekonomskog sektora Vlade koji je došao da sasluša ideje investitora, premijer Cvetković je rekao da je osnovni cilj njegove Vlade predvidljivost ekonomske politike i najavio konkretne mere za narednu godinu - ukidanje poreza na mobilnu telefoniju, ali i ukidanje monopola na tržištu naftnih derivata.

"To stupa na snagu od 1. januara sledeće godine. Dakle, to je drugi veliki sektor koji se otvara gde puštamo i dozvoljavamo konkurenciju. Pretpostavljam da će i tu biti dečijih bolesti koje će trajati možda svega nekoliko, da ne kažem nedelja, ali hajde recimo meseci, ali ipak tržište se otvara", navodi premijer Mirko Cvetković.

Premijer je od investitora zatražio da sve što valja u Srbiji kažu u zemljama iz kojih dolaze i privuku nova ulaganja, ali da se na ono što ne valja požale ovde - Vladi Srbije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.