Cvetković: Đelić da povuče ostavku

Izvor: B92, 10.Dec.2011, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Đelić da povuče ostavku

Beograd -- Premijer Mirko Cvetković kaže da će pokušati da ubedi vicepremijera Božidara Đelića da povuče ostavku koju je podneo nakon današnje odluke Saveta EU.

"Razgovaraću sa njim i pokušaću da ga ubedim da ostavku povuče, jer ne vidim da je on loše radio i da je ostavku podneo zbog toga", izjavio je Cvetković na Televiziji B92.

Lider SNS kaže da bi bilo moralno da i premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Cvetković podnese ostavku i da bi to on uradio na njegovom mestu.

Premijer je objasnio da se Đelić na taj korak odlučio iz moralnih razloga, zato što je neoprezno izrazio uverenje da će Srbija dobiti status kandidata u decembru i da će, ukoliko se to ne desi, podneti ostavku.

"Ta ostavka je njegov lični čin, ali taj čin nije vezan za njegov doprinos evrointegracijama, već je vezan za neoprezno najavljivanje datuma", objasnio je Cvetković.

Gost Utiska nedelje, koji se emituje na B92 u nedelju, biće Božidar Đelić, potpredsednik vlade za evropske integracije u ostavci.

Premijer je rekao da na današnje pomeranje odluke EU po pitanju kandidature Srbije gleda kao na deo procesa u kojem je i u prošlosti bilo zastoja, ali u kojem je Srbija stalno išla unapred.

"Ako se sve posmatra u kontinuitetu, u tom procesu ćemo doživeti i uspone i stagnacije", rekao je Cvetković i izrazio uverenje da su evrointegracije pozitivan proces i da će svakako dati rezultate.

Premijer je ocenio da kandidatura Srbije za članstvo nije odbačena.

"Ja ću biti oduševljen onog trenutka kada budemo dobili kandidaturu", kazao je Cvetković, ne želeći da precizira kada će se to dogoditi.

"Ne bih želeo kao gospodin Đelić da spominjem datume, pa da se onda nalazimo tog datuma, ali sam ja siguran da je to pozitivan proces i da će svakako dati rezultate", kazao je Cvetković.

Predsednik SNS Tomislav Nikolić je ocenio da bi bilo moralno da premijer Srbije Mirko Cvetković, poput potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića, podnese ostavku, budući da Srbija danas nije dobila status kandidata za članstvo u EU.

Lider naprednjaka smatra da za današnji ishod u Briselu ne treba prebacivati odgovornost na događaje na Kosovu i Metohiji, jer bi, kako je uveren, da nije bilo tog problema u prvi plan izašli neki drugi koje Srbija još nije rešila, poput korupcije.

"Vlada je neodgovorna, nijedan problem nije rešila, upućujući nas na to da treba samo da rešimo probleme na Kosovu i Metohiji kako bi dobili stratus kandidata. A šta je sa korupcijom u državi? Ovo je korumpirana i partijska država", ocenio je Nikolić.

Nikolić smatra i da će današnja odluka Saveta EU imati loše posledice po Srbiju, što će osetiti građani, a da vlada neće preuzeti odgovornost.

Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić podneo je ostavku na to mesto, zbog odluke Saveta EU da ne dodeli Srbiji status kandidata.

Savet Evrope je danas saopštio da će EU 12. februara proceniti da li će Srbiji biti dodeljen status kandidata EU, a u martu sledi konačna odluka o tome.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.