Čudne odredbe Zakona o sudijama

Izvor: B92, 13.Nov.2012, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Čudne odredbe Zakona o sudijama"

Beograd -- Radna verzija izmena i dopuna Zakona o sudijama sardži "iznenađujuće" odredbe, smatra profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić.

Ona je za agenciju Beta rekla da u radnoj verziji Zakona postoji mnogo odredbi u suprotnosti sa dosadašnjom tradicijom i odlukama Suda pravde Evropske unije u Luksemburgu,

Prema njenim rečima, sudije se neopravdano privileguju odredbom predloga Zakona po kojoj sudija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << regresira državi troškove samo ukoliko je građanina namerno oštetio.

"Nema opravdanja za ovakvo rešenje, pošto se njim sudije dovode u privilegovan položaj u odnosu na ostale državne službenike", rekla je Rakić Vodinelićeva i dodala da za štetu koju sudije počine odgovara i plaća država, a "država ima pravo na regres ne samo u slučaju namere, već i u slučaju grube nepažnje".

Ona je rekla da radna verzija izaziva "nedoumice sistemskog karaktera" pošto omogućava premeštanje sudija i njihovo upućivanje u drugi sud, kao i da je nejasno definisano vođenje disciplinskih postupaka.

Rakić Vodinelićeva je istakla da je predlog Zakona u suprotnosti sa Ustavom, pošto predviđa gašenje mandata.

"Privremeno izabranim sudijama koje bira Skupština na tri godine prestaje mandat odlukom Visokog saveta sudstva (VSS), ukoliko ne bude odlučeno da su dobili trajni mandat, a to je protivno Ustavu, jer svaki sudija kada mu prestane funkcija ima pravo na žalbu Ustavnom sudu", rekla je Rakić Vodinelićeva.

Ona je rekla da bi u Zakon trebalo da se vrati odredba koja je prošle godine napadana i osporavana, a to je da VSS ima pravo po službenoj dužnosti da ispituje rad sudija.

"Čini mi se da ovu odredbu sada treba vratiti pošto je Ustavni sud vratio veliki broj sudija za čije su razrešenje postojali opravdani razlozi. Mora se utvrditi kakav sudijski kadar Srbija ima i šta treba da se uradi da se on poboljša", ocenila je Rakić Vodinelićeva.

Predsednica Društva sudija i članica radne grupe koja je radila na izmenama i dopunama Zakona Dragana Boljević rekla je za agenciju Beta da privremeno izabranim sudijama prestaje mandat posle tri godine zbog lošeg rada prvog i sadašnjeg VSS.

Prema njenim rečima, VSS nije doneo podzakonske akte o kriterijumima i merilima za vrednovanje sudija, a trebalo je to da uradi još u junu 2009. godine, zbog čega je vrednovanje oko 900 sudija izabranih te godine "prazno slovo na papiru".

Odgovarajući na zamerke koje se odnose na refundiranje troškova sudija državi, Boljevićeva je rekla da takve odredbe uvode države kako bi držale sudije u strahu i zavisnom položaju, dodajući da je pravo građana ostalo nedirnuto.

Radna grupa završila je tekst radne verzije Zakona o sudijama 19. oktobra i sada je u toku javna rasprava.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.