Crnoj Gori pregovori u junu

Izvor: Blic, 09.Dec.2011, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnoj Gori pregovori u junu

BRISEL - Evropski savet odlučio je rano jutros da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u martu iduće godine, pod uslovom da ostvari dalji napredak u dijalogu sa Prištinom i pomogne da se omogući slobodno kretanje Euleksu I Kforu, potvrdjeno je Tanjugu iz diplomatskih izvora.

Istovremeno, rešeno je da bi Crna Gora mogla da dobije datum za početak pregovora o pristupanju u EU >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u junu naredne godine, takođe pod nizom uslova.

Sastanak Saveta, koji je trajao preko 10 sati, završen je u petak u zoru.

Predsednik saveta Herman Van Rompej rekao je na konferenciji za štampu da je ceo tok prvog dela sesije bio posvećen krizi u evrozoni, a da će se o proširenju raspravljati tek kasnije tokom dana.

Medutim, prema nacrtu zaključaka dostavljenom Tanjugu, a koji su potvrdili diplomatski izvori, Savet je već doneo odluke o pitanjima vezanim za proširenje, a njihovo zvanično objavljivanje očekuje se u petak popodne.

Prema dokumentu dostavljenom Tanjugu, u tački 16. zaključaka Saveta, Srbija će do marta 2012. dobiti status kandidata ako se Savet do tada uveri da "Srbija pokazuje uverljivu posvećenost i da je postigla napredak u implementaciji dogovora postignutih u dijalogu (sa Prištinom), uključujući integrisano upravljanje prelazima, da je postigla sporazum o sveobuhvatnoj regionalnoj saradnji, kao i da aktivno sarađuje u omogućavanju Euleksu i Kforu da vrše svoj mandate".

U istoj tački, Savet konstatuje značajan napredak Srbije u ispunjavanju Kopenhaških političkih kriterijuma, te da je saradnja sa Haškim tribunalom na "potpuno zadovoljavajućem nivou".

Kada je reč o određivanju datuma pregovora za Crnu Goru, u tački 15. istog dokumenta se kaže da bi oni mogli da počnu u junu 2012, kada će Savet preispitati napredak Crne Gore u implementaciji reformi, sa posebnim fokusom na vladavinu zakona, poštovanje fundamentalnih prava i suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

Evropska komisija je zadužena da do tada sačini izveštaj na osnovu kojeg će Savet odlučiti o datumu početka pregovora.

Diplomatski izvor iz misije Nemačke pri EU potvrdio je Tanjugu verodostojnost dokumenta i objasnio da je zvanično objavljivanje odluke odloženo iz protokalrnih razloga.

Evropski lideri u petak u Briselu razmatraju mere za spas evra i rešavanje dužničke krize, ali i zahtev Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evrpskoj uniji i o početku pregovora sa Crnom Gorom o prijemu u Uniju.

Šefovi diplomatija Evropske unije ocenili su u ponedeljak da je Srbija ostvarila znatan napredak i u ispunjavanju političkih i ekonomskih uslova, i u dijalogu sa Kosovom, ali su ostavili liderima EU da konačnu odluku o tom zahtevu Srbije, kao i o datumu početka pregovora sa Crnom Gorom, donesu danas.

Agencija Asošijeted pres pozivajući se na izjave dvojice diplomata koji su zahtevali anonimnost, takođe je javila da bi odluku o davanju statusa kandidata za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, evropski lideri mogli da odlože do sledećeg samita u martu 2012.

Povezane vesti: Mas: Odluka još nije doneta Počeo samit lidera EU u Briselu File visoko ocenio angažovanje vlade Kosova Zaključci povoljni, odluka o kandidaturi u petak Stefanović: Približeni stavovi o prelazima na severu Kosova

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.