Crnogorci retko traže azil u EU

Izvor: B92, 03.Okt.2011, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Crnogorci retko traže azil u EU"

Ohrid -- Građani Crne Gore veoma retko traže azil u državama EU u odnosu na druge stanovnike regiona, tvrdi crnogorski ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović.

Brajović je na Ministarskom forumu "EU-Zapadni Balkan" u Ohridu kazao da će razmena informacija o profilu tražilaca azila između država članica EU i ostalih zemalja zapadnog Balkana omogućiti sagledavanje okolnosti i planiranje budućih aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako bi se kreirala održiva rešenja i predupredili novi zahtevi za azil, saopšteno je iz crnogorske vlade.

On je istakao da je Vlada, nakon ukidanja viznog režima za građane Crne Gore, kroz preuzetu obavezu praćenja procesa postvizne liberalizacije, nastavila sa unapređenjem zakonodavnog i institucionalnog okvira u oblasti migracione politike, upravljanja granicom, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, rešavanja statusa raseljenih i interno raseljenih lica.

Brajović je, kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, rekao i da primena standarda EU u oblastima upravljanja granicom, vizama, azilom i migracijama, kao i borbe protiv prekograničnog kriminala, dovodi do uspostavljanja kontrolisanih i sigurnih granica.

To, uz efikasan nadzor graničnih prelaza, omogućava slobodan protok ljudi i robe, što je od izuzetne važnosti ne samo za region, već za i Evropu u celini, kazao je crnogorski ministar unutrašnjih poslova.

Brajović je ocenio da su evropske integracije kontinuiran proces, tokom kojeg će se Crna Gora, u svom punom kapacitetu, odgovorno suočiti sa svim izazovima i dostići standarde primerene zemljama članicama EU.

O statusu kandidata 12. oktobra

Direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje Stefano Sanino je rekao da Crna Gora, sudeći po dosadašnjim rezultatima, 12. oktobra može očekivati pozitivan odgovor za dobijanje datuma početka pregovora o punopravnom članstvu u EU.

EK će 12. oktobra saopštiti Izveštaj o napretku Crne Gore u evrointegracijama, od koga zavisi da li će Podgorica dobiti datum pregovora o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, saopšteno je danas iz crnogorskog parlamenta.

Crna Gora je u decembru prošle godine dobila status kandidata za člana EU.

Sanino je, tokom Trećeg sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore u Briselu, kazao da je Podgorica svojom konstruktivnim odnosom pokazala punu posvećenost evropskoj perspektivi, navodi se dalje u saopštenju.

On je ukazao na značaj unutarcrnogorskog političkog konsenzusa o evropskom putu, navodeći da posebno treba ceniti ulogu Crne Gore kada je reč o podsticanju regionalne saradnje i politike dobrosusedstva.

Vladavina prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala su značajan izazov za sve zemlje koje streme članstvu u EU i u tom smislu je potrebno da sve institucije imaju svoj adekvatan odgovor, naveo je Sanino.

Sanino i predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić saglasili su se da bi dobijanje datuma pristupnih pregovora značilo dobru vest kako za Crnu Goru, tako i za EU i njenu politiku proširenja, ali i za čitav region Zapadnog Balkana, saopšteno je iz crnogorskog parlamenta.

Krivokapić je, kako je saopšteno, kazao da su evropske integracije najbolji kohezioni činilac i vezivno tkivo današnje Crne Gore.

Put u EU je najsnažniji zajednički imenitelj svih u Skupštini Crne Gore i ukupnom crnogorskom političkom i društvenom spektru, naveo je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.