Čižov: Isključenje Rusije iz Svifta neće biti katastrofa

Izvor: Vostok.rs, 04.Jun.2021, 12:20

Čižov: Isključenje Rusije iz Svifta neće biti katastrofa

Ako Rusiju isključe iz SVIFT-a, to za nju neće biti katastrofa, rekao je za RIA Novosti Vladimir Čižov, stalni predstavnik Rusije pri EU, odgovarajući na pitanje da li Moskva izjave pojedinih zapadnih političara o mogućem isključenju Rusije iz sistema smatra pretećim. "Ne, ne osećamo (pretnju). Ali siguran sam da čak ni to za nas neće biti katastrofa", rekao je Čižov. Međutim, Rusiju neće biti lako isključiti sa SVIFT-a. Prema rečima visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja, SVIFT je međunarodna privatna organizacija i u tom smislu Evropska unija nema nadležnost da isključi Rusiju iz sistema. Kao odgovor, Rusija je stvorila Sistem finansijskih poruka, na koji su se povezale stotine kompanija.
Prema Dmitriju Biričevskom, direktoru Odelenja za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova, postoji bojazan da bi SVIFT mogao biti uvučen u „spiralu sankcija“. Istovremeno je naglasio da Moskva treba da se zaštiti od takvog razvoja događaja, ali da ne treba da teži tome.
SVIFT je međunarodni međubankarski sistem za prenos informacija i plaćanje. Više od 11 hiljada velikih organizacija povezano je kroz sistem u gotovo svim zemljama sveta.

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.