Ćirić: Srbija zaslužuje status kandidata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2011, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirić: Srbija zaslužuje status kandidata

BERLIN -

Srbija je sasvim sigurno u ekonomskom smislu zaslužila status kandidata za članstvo u Evropsku uniju, izjavio je danas u Berlinu ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić po završetku nemačko-srpskog Privrednog foruma.

"Srpska delegacija je imala dva uspešna dana u Berlinu i mislim da je ispunila cilj", rekao je Ćirić naglašavajući da je na Privrednom forumu učestvovalo više od 170 privrednika, što šalje jasnu poruku nemačkih investitora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i poslovne zajednice koja je investirala u Srbiji da je naša zemlja, sasvim sigurno, u ekonomskom smislu zaslužila status kandidata i da je daleko prošla tu ciljnu tačku.

Kako je saopštilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ćirić koji je učestvovao na zasedanju Šestog poslovnog saveta Srbija - Nemačka, naglasio je da su potencijalni nemački investitori imali priliku da iz prve ruke, ne samo od srpske delegacije, već i od nemačkih investitora koji posluju u Srbiji čuju pozitivna iskustva i tople preporuke da se investiranja u Srbiju nastave.

U Srbiji trenutno posluje oko 400 nemačkih firmi iz različitih sektora koje zapošljavaju 20.000 ljudi.

Vodeće kompanije među njima su "Štada", "Mešer", "Henkel", "Metro", a značajno mesto u Srbiji kao izvozno orijentisanoj ekonomiji zauzima automobilska industrija sa sve većim brojem nemačkih kompanija kao što su "Leoni", "Draexlmeier", "Grammer", "Norma group", "Conti-Tech".

Ovogodišnji Poslovni savet Nemačke i Srbije održan u Berlinu ima poseban značaj s obzirom na to da je Nemačka već drugu godinu zaredom najveći srpski spoljnotrgovinski partner, kao i da sve veći broj nemačkih kompanija investira u Srbiju, navedeno je u saopštenju.

"Ovaj Poslovni savet potvrdio je da je Nemačka izvozno tržište broj jedan za Srbiju, a da je Srbija među zemljama CEFTA regiona ostala prvi partner Nemačke", izjavio je Ćirić i zaključio da je ovom posetom nastavljena i proširena odlična bilateralna saradnja dveju zemalja.

Iako je ekonomska saradnja između Srbije i Nemačke na izuzetno zadovoljavajućem nivou, postoji veliki potencijal za još bolju saradnju, ne samo u međusobnoj trgovini proizvodima, već i u iskorišćavanju potencijala za unapređenje industrijske saradnje, sektora energetike, infrastrukture i transporta, automobilske industrije, poljoprivrede i mnogim drugim, stoji u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.