Ciievi Srbije - EU i regionalna saradnja

Izvor: Akter, 15.Jun.2015, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ciievi Srbije - EU i regionalna saradnja

Pristup Srbije razvoju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, rezultati dijaloga sa predstavnicima Prištine i političke odluke koje je donela Vlada Srbije, prepoznati u EU

Glavni strateški cilj Centralno-evropske inicijative (CEI) u potpunosti je u saglasnosti sa spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, a to su integracija u Evropsku uniju (EU) i produbljivanje regionalne saradnje, izjavio je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u Ohridu.

Dačić je, na godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova država članica CEI, ocenio da su proaktivan pristup Srbije razvoju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, kao i rezultati dijaloga sa predstavnicima Prištine i važne političke odluke koje je donela Vlada Srbije, prepoznati u EU.

Takvo prepoznavanje se posebno ogleda u odluci Evropskog saveta da otvori pregovore o pristupanju Srbije Uniji.

Strateški cilj Srbije jeste što brže članstvo u EU, podsetio je Dačić.

Svesni smo da nam predstoji složen i zahtevan reformski period, naglasio je Dačić, ali mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da je Srbija napravila veliki napredak u brojnim oblastima, kao što su pravosuđe, ekonomija i privreda, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i na planu unapređivanja ljudskih i manjinskih prava.

Dačić je posebno istakao značaj jednog od makedonskih prioriteta predsedavanja CEI koji se tiče nastavka razvoja energetske i transportne infrastrukture koja povezuje sve države članice Inicijative.

Istakao bih, kao izuzetno značajne, sastanke koji su u prethodnom periodu održani u Beogradu, Prištini i Briselu, u formatu "Zapadnobalkanske šestorke", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ti sastanci su doprineli prepoznavanju zajedničkih interesa, daljem jačanju stabilnosti regiona i potvrdili da regionalna saradnja i ekonomska stabilnost predstavljaju zajedničko sredstvo za postizanje evropskih standarda i ispunjavanje kriterijuma za članstvo u EU.

Mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da su korisnici Srbije u samom vrhu po uspešnosti i broju projekata koji se sufinansiraju iz CEI Fonda. Kao dokaz privrženosti vrednostima za koje se ova regionalna inicijativa zalaže, zadovoljstvo mi je da podsetim da je Vlada Srbije od ove godine dobrovoljno udvostručila iznos svoje godišnje kontribucije, istakao je Dačić.

Dačić je i kao aktuelni predsedavajući Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) izrazio zadovoljstvo što je intenzivirana saradnja između CEI i OEBS.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.