Češka: Rusija predstavlja opasnost za EU

Izvor: Vostok.rs, 25.Nov.2018, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka: Rusija predstavlja opasnost za EU

Ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petršiček izjavio je da Rusija predstavlja opasnost za njegovu zemlju i druge članice Evropske Unije, preneo je Radio Prag. Prema mišljenju šefa češke diplomatije, Moskva predstavlja „realan rizik zbog širenja dezinformacija i raznih hibridnih pretnji“. On, međuti, nije objasnio na kakve dezinformacije i hibridne pretnje misli. Ministar je upozorio da se prema izveštajima čeških obaveštajnih službi u vezi s Rusijom treba odnositi veoma ozbiljno.
Češka je, kako je rekao Petršiček, dužna da se efikasnije suprotstavlja opasnostima te vrste i da ne sedi skrštenih ruku. Tomaš Petršiček je stao na čelo diplomatskog resora sredinom oktobra. Njegova retorika o Moskvi je znatno drugačija od stavova drugih predstavnika češke vlasti.  Krajem oktobra premijer Češke Andrej Babiš je izjavio da ne smatra Rusiju pretnjom i da se nada normalizaciji odnosa dveju država. Prema njegovim rečima, umesto da vodi dijalog s Rusijom, Zapad se vratio u stanje „lažnog hladnog rata“. Predsednik Češke Miloš Zeman takođe ukazuje na važnost saradnje s Kremljom i besmislenost sankcija protiv Rusije. 
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.