Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Dec.2016, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cerar protiv uslovljavanja pregovora Srbije s EU

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je danas da njegova vlada neće uslovljavati pregovore Srbije s Evropskom unijom (EU) otvorenim bilateralnim pitanjima, kao što je pitanje arhivske građe iz vremena bivše SFRJ koja je u Sloveniji uništena, a čije su kopije i danas u Beogradu.

"To bi predstavljalo zloupotrebu procedure", rekao je Cerar >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << odgovarajući na pitanje poslanika opozicije zašto je njegova vlada požurila s davanjem saglasnosti na pregovaračko poglavlje 26 (obrazovanje i kultura) između Srbije i EU i time propustila priliku da od Srbije dobije kopije nekih ugovora i važne istorijske građe koja se odnosi na Sloveniju.

Cerar je dodao da je Evropska komisija Sloveniji preporučila da da saglasnost za otvaranje i zatvaranje pregovaračkog poglavlja 26 jer za to poglavlje, kako je naveo, nisu predviđena merila, prenela je agencija Hina.

Premijer Slovenije je rekao da "nisu ništa propustili" i da se na "dobijanju arhivske građe iz Srbije radi", ocenivši da će Srbija s EU pregovarati "još više godina".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.