Izvor: Danas, 17.Mar.2016, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čemu služi udruženje propalih klubova?

Neko iz rukovodstva fudbalskog saveza Srbije, bolje reči "famoznog privatluka" zvanog Odbor za hitna pitanja, posle svih užasa, koje evo već gotovo deceniju čini u srpskom fudbalu, napravio je nedavno gaf bez presedana. Poslao je snimke spornih dešavanja sa tzv. "večitog derbija" Evropskoj fudbalskoj uniji, tražeći da Evropska kuća fudbala proceni da li je postojao penal za Partizan, i da li je bio ofsajd kod nepriznatog gola Partizana.

Sada je definitivno jasno >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << da ne postoji granica koju ti uzurpatori srpskog fudbalskog sporta nisu u stanju da pređu kada je reč o neznanju, neodgovornosti, primitivizmu, klubaštvu i sitnosopstveničkoj koristi. Jer čemu i kome treba da posluži ta čista denuncijacija, odnosno potkazivanje, optuživanje ili klevetanje sopstvene sudijske organizacije u fudbalu. Eto dakle, čime se bavi rukovodstvo srpskog fudbala, dok gotovo svi klubovi u obe profesionalne lige posluju ne u sivoj nego totalno crnoj zoni.

To se crnilo i ne krije ni pred državnim ni pred fudbalskim organima. Pre tri nedelje posle pobede nad Partizanom, u OFK Beogradu, gde mesecima ne primaju plate, nemaju ni za struju i vodu, javno je saopšteno da će igrači dobiti 12.000 evra od obećanih 20.000. Odakle taj novac, čije su to pare, kad su računi kluba odavno u blokadi? Isto to važi i za Zvezdu i Partizan, koji takođe plaćaju svoje igrače iz nekih crnih fondova ili preko nečijih privatnih računa.

Sve to ne interesuje gospodu iz "famoznog privatluka" zvanog Odbor za hitna pitanja FSS, ali ih jako interesuje da UEFA kaže da li je bio penal ili ofsajd na "večitom derbiju".

Zajednice superligaša i prvoligaša, kao udruženja profesionalnih klubova, trebalo bi kao svuda u Evropi da budu nezavisne od nacionalnog saveza, da same urede i vode svoja takmičenja. Problem je međutim u tome što su dozvolili da im "famozni privatluk" zvani Izvršni odbor FSS iz kompetencije oduzme sudijsku i disciplinsku komisiju. Pomoću ta dva organa famozni fudbalski privatluk manipuliše kako mu je volja, pa kad nekom klubu treba, traži se eto i arbitraža UEFA. A i može im se, jer srpski fudbal je bukvalno njihova prćija. Pa eno ga u Staroj Pazovi sa njima čak i predsednik Republike. Gleda utakmicu kadeta Srbije i Španije. Jer kadete Srbije vodi "veliko" ime, u fudbalu poznato jedino kao SIN.

Najveći problem našeg klupskog fudbala je u tome što su to udruženja ne profesionalnih nego propalih fudbalskih kolektiva, koji kako je rečeno na Skupštini Udruženja prvoligaša, nemaju para ni za troškove službenih lica na utakmicama, pa su sve oči uprte ufamoznog Toleta.

Stanje je neuređeno u čitavom društvu, pa zašto bi u fudbalu bilo drugačije? I tako će biti sve dok i društvom i fudbalom ne počnu da vladaju zakoni i propisi, a ne izabrani ljudi. Takvu promenu u društvu i fudbalu mogu doneti samo izbori za ustavotvornu skupštinu. Sve ostalo je produžetak agonije i fudbala i Srbije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.