Čekajte Srbi, prvo idu Ukrajinci

Izvor: B92, 02.Sep.2023, 08:55

Čekajte Srbi, prvo idu Ukrajinci

Evropska unija ne može sebi priuštiti da daje prioritet članstvu Ukrajine a da zanemari druge dugogodišnje kandidature poput onih iz Zapadnog Balkana.

Na to je upozorio u petak austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg.

Blok mora pažljivo razmotriti svoju politiku proširenja, rekao je Šalenberg gostujući u "Politiko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU konfidenšel" podkastu, iako veruje da Ukrajina i susedna Moldavija pripadaju "evropskoj porodici".

"Ne možemo da imamo Ukrajinu u brzoj, a druge zemlje u zaustavnoj traci. To bi bila geostrateška katastrofa", rekao je šef austrijske diplomatije.

Pozivajući se na distopijski roman Džordža Orvela "Životinjska farma", Šalenberg je naglasio da bi EU trebalo da izbegava sistem u kojem su neke zemlje "ravnopravnije od drugih."

Austrijski ministar je napomenuo da je EU pre oko 20 godina obećala članstvo zemljama Zapadnog Balkana, ali da nije ispunila to obećanje.

On je pozvao Brisel da ostane pri svojim obećanjima i odustane od "binarnog razmišljanja" o članstvu, sugerišući da bi državama kandidatima trebalo dozvoliti određeno učešće u razmatranjima i aktivnostima EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.