Bugarska manjina - novi uslov za EU

Izvor: B92, 17.Apr.2012, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska manjina - novi uslov za EU

Sofija -- Srbija neće postati članica EU dok ne reši pitanje bugarske nacionalne manjine, izjavila je u Bosilegradu potpredsednica Bugarske Margarita Popova.

Kako prenosi portal Balkans, pozivajući se na izveštaj Bugarskog nacionalnog radija, Popova je za Uskrs posetila Bosilegrad i sastala se s predstavnicima bugarske manjine u Bugarskom kulturno-informativnom centru u tom gradu u jugoistočnoj Srbiji.

"Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će postati članica EU, ali to se ne može desiti ako vaša pitanja ovde ne budu rešena", rekla je Popova, nagovestivši, kako navode mediji, da će Sofija upotrebiti pravo veta kako bi obezbedila poštovanje prava bugarske zajednice u Srbiji.

Ona je takođe obećala da će pomoći da se ubrza procedura za dobijanje bugarskog državljanstva za Bugare u Srbiji, kao i da će pomoći onima koji žele da studiraju na univerzitetima u Bugarskoj.

Popova je posetila Bosilegrad povodom otvaranja 19. međunarodnog dečjeg festivala u tom gradu.

Od kako je u januaru ove godine preuzela dužnost potpredsednice, Popova je više puta govorila o potrebi razvijanja nove politike prema Bugarima koji žive u inostranstvu, uključujući bugarske zajednice u Srbiji, Makedoniji, Moldaviji i Ukrajini, navodi bugarski radio.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.