Budžetska disciplina za rasplet krize

Izvor: RTS, 09.Jan.2012, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžetska disciplina za rasplet krize

Članice Evropske unije trebalo bi najakasnije do 1. marta da finalizuju dogovor o budžetskoj disciplini, najavljuju Angela Merkel i Nikola Sarkozi. Lideri Nemačke i Francuske kažu da im je prioritet podsticanje privrednog rasta i pozivaju evropske zemlje da ubrzaju proces uplate novca u fond za spas evrozone.

Sporazum o budžetskoj disciplini u Evropskoj uniji, koji bi obuhvatao sve njene članice osim Velike Britanije, trebalo bi da bude potpisan do 1. marta, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najavio je francuski predsednik Nikola Sarkozi, posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu. Tema razgovora dvoje lidera bile su pripreme za samit Evropske unije 30. januara u Briselu, na kojem treba da se usvoje nova fiskalna pravila za zemlje evrozone. 

Angela Merkel je ocenila da je raspleta kriz moguć "korak po korak, a ne putem jednokratnog rešenja".

"Kombinacijom stabilnih finansija i pokretača privrednog rasta želimo jasno da poručimo da smo odlučni ne samo da održimo i stabilizujemo evrozonu, već i da želimo jaku, savremenu i konkurentnu Evropu", ukazala je nemačka kancelarka.

Lideri Francuske i Nemačke su saopštili da je podsticanje privrednog rasta u 17 zemalja evrozone njihov glavni prioritet, dok pokušavaju da obuzdaju širenje dužničke krize.

Po završetku sastanka, Angela Merkel je apelovala na Grčku i njene privatne kreditore da se hitno dogovore o restrukturisanju državnog duga te zemlje.

U suprotnom, ukazala je nemačka kancelarka, Grčka neće moći da primi sledeću tranšu novčane pomoći. Evrozona je u oktobru dogovorila drugi paket pomoći za Grčku, u okviru kog su privatni zajmodavci iz privatnog sektora pristali na otpis 50 odsto grčkog duga.

Kancelarka je naglasila da ona i predsednik Francuske žele da Grčka primi novac, jer "žele da Grčka ostane u evrozoni".

Ubrazati punjenje fonda za spas evrozone 

Dvoje lidera su pozvali evropske zemlje da ubrzaju proces uplate novca u fond za spas evrozone, Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), da bi se podstaklo tržišno poverenje. Lideri su naveli i da je važno brzo privesti kraju pregovore o novom ugovoru koji bi uveo fiskalnu disciplinu u zoni evra.

"Nemačka i Francuska su spremne da razmotre u kojoj meri možemo da ubrzamo uplate u fond i time još jednom jasno naglasimo našu veru i podršku evrozoni", rekla je Angela Merkel. 

Nemačka je insistirala na merama štednje, za koje smatra da su neophodne da bi se smanjili državni deficiti i povratilo poverenje investitora. Evropa se bori da kreira novi ugovor koji bi uveo stroža fiskalna pravila, a oko koga su se evropski lideri saglasili na samitu održanom početkom decembra.

Lideri Nemačke i Francuske su novinarima rekli i da bi Evropa trebalo da uporedi prakse na tržištima rada u pojedinačnim zemljama, kao i da uči od najboljih, a da bi evropski fondovi trebalo da budu upotrebljeni tako da se stvore nova radna mesta.

Merkel i Sarkozi su, prema svemu sudeći, izgladili i nesuglasice oko kontroverznog poreza na finansijske transakcije.

Kancelarka je ukazala da može da zamisli takav porez samo u okviru evrozone i pohvalila "dobar primer" koji je dao francuski predsednik, nakon njegove izjave da je spreman da sam uvede takav porez ukoliko ne bude ostvaren panevropski dogovor.

Premijer Italije Mario Monti u sredu dolazi u prvu posetu Berlinu, a Angela Merkel i Nikola Sarkozi će 20. januara, pre narednog evropskog samita, putovati u Italiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.