Buduće članice evrozone hoće da pregovaraju o evru

Izvor: Blic, 14.Sep.2011, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buduće članice evrozone hoće da pregovaraju o evru

Članice Evropske unije (EU) koje još nisu uvele evro, traže da se pri odlučivanju o reformama zajedničke evropske valute čuje i njihov glas.

Grupa zemalja na čelu sa Poljskom nastoji da spreči da u zonu evra stupe po pravilima na čije donošenje nisu imale uticaj.

Poljska, Češka, Mađarska, Litvanija, Letonija, Bugarska i Rumunija su se, pri ulasku u Evropsku uniju, obavezale >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će prihvatiti evro, podseća ČTK.

- Debata o budućnosti zone evra ne može da se ograničava samo na zemlje koje sada imaju zajedničku valutu - citira list Žečpospolita poljskog državnog sekretara za evropske poslove Mikojala Dovgjeleviča.

Poljaci su, zajedno sa predstavnicima zemalja koje su do sada zadržale svoje nacionalne valute razgovarali početkom ove nedelje o tome kako bi mogli da utiču na odlučivanje o budućnosti zone evra. Planirano je da se održi još ovakvih sastanaka. Švedska, koja ima svoju valutu - krunu, nije htela da se pridruži inicijativi.

Iako sama nije članica zone evra, Poljska ne pokušava prvi put da dobije glas u predmetima koji se tiču zajedničke valute. Kao zemlja koja u ovom polugodištu predsedava Evropskom unijom, Poljska je htela da učestvuje na zasedanju ministara finansija zone evra. Protiv plana Varšave je, međutim, ustala Francuska, a poljski ministar finansija Jacek Rostovski je pristao da ne učestvuje na sastanku svojih kolega iz zone evra, dok se sa tim ne budu svi složili.

Lidere EU u narednim mesecima čekaju pregovori o tome kako poboljšati ekonomsko upravljanje zonom evra. Na predlozima rade predsednik EU Herman van Rompej sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom i predsedavajućim Evrogrupe Žan Klod Junkerom.

Povezane vesti: Van Rompej: Stabilnost evra neophodna za postojanje EU Sve veći skepticizam prema evrozoni i evru
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

O evru da pregovaraju i buduće članice evrozone

Izvor: Economy.rs, 14.Sep.2011

Članice Evropske unije (EU) koje još nisu uvele evro, traže da se pri odlučivanju o reformama zajedničke evropske valute čuje i njihov glas.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.