Britanija traži doradu rezolucije

Izvor: RTS, 29.Jul.2010, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija traži doradu rezolucije

Velika Britanija ponudila Beogradu dogovor o tekstu Rezolucije o Kosovu, smatrajući da jezik upotrebljen u dokumentu koji je Srbija u sredu predala u sedištu UN "nije prihvatljiv".

Britanija je iznenađena odlukom Srbije da sama podnese Rezoluciju o Kosovu Generalnoj skupštini UN i smatra da to može dovesti do sukobljavanja Srbije i EU u svetskoj organizaciji, izjavio je britanski ambasador u Srbiji Stiven Vordsvort.

Član spoljnopolitičkog odbora Bundestaga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Peter Bajer rekao je da Srbija pokušava da zaobiđe mišljenje MSP i da krene u novi napor da spreči priznanje Kosova i dodao je da to nije potez koji ide u prilog članstvu u EU.

"Zapravo mislim da će naneti štetu Srbiji", rekao je Bajer i dodao da je iznenađen potezom Srbije da samo nedelju dana posle mišljenja MSP-a preda rezoluciju Generalnoj skupštini UN.

Bajer je naglasio da je neprihvatljivo što je ovo učinjeno brzo posle objavljivanja mišljenja suda, jer Srbija mora da sagleda kako će na to reagovati međunarodna zajednica, posebno EU.

Upitan da li očekuje da će Nemačka, zajedno sa još nekim članicama EU, zbog rezolucije blokirati proces kandidature Srbije za članstvo u EU, Bajer je odgovorio: "Da, ja to očekujem".

"Mi smatramo da je bolje da Srbija i EU na ovome rade zajedno i da se dogovorimo kako ćemo ići napred, nego da svaka strana radi odvojeno, jer tako možemo da završimo na terenu konfrontacije. Ne čini nam se smisleno da se Srbija i EU konfrontiraju u Njujorku, dok, istovremeno, Srbija tvrdi da želi da postane članica EU", rekao je Vordsvort Bi-Bi-Siju.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, Forin ofis je saopštio da je razočaran, zato što je Srbija podnela rezoluciju UN, a da se prethodno nije konsultovala sa EU, iako je pružila uveravanja da će se konsultovati. Forin ofis navodi da bi Generalna skupština trebalo da usvoji neutralnu rezoluciju kako bi se Srbija i Kosovo ohrabrili da počnu saradnju.

Vordsvort je rekao da su posle mišljenja Međunaronog suda pravde (MSP) zvaničnici EU radili sa srpskim kolegama na sastavljanju zajedničke rezolucije koja bi bila poslata Generalnoj skupštini UN, čemu su bili prisutni i predstavnici SAD.

Britanski ambasador je naveo da je početkom nedelje u Briselu razgovarano o elementima zajedničke rezolucije i da se mislilo da će se konsultacije nastaviti, ali da je u utorak, po podne, ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozvalo predstavnike petorke - SAD, Britanije, Francuske, Nemačke i Italije - podelilo nacrt rezolucije i tražilo komentare.

"Zato nas je iznenadila informacija koju smo dobili kasnije tog dana, da je Srbija u UN već podnela nacrt svoje rezolucije, prethodno ne informisavši zvaničnike EU ili petorke", rekao je Vordsvort.

Vordsvort je rekao da mu je sutradan, u ministarstvu, rečeno da je Srbija bila zabrinuta zbog najava da će Albanci podneti svoj nacrt rezolucije i da je Srbija brzo reagovala, kako bi svoju rezoluciju dostavila prva.

Zajednički nacrt rezolucije

"Rekao sam im da ne znam za postojanje bilo kakve albanske rezolucije. Kasnije toga dana, to sam proverio s kolegama u Njujorku i na osnovu toga sam pitao MIP da li je moguće povlačenje predloga, kako bi se vratili svom izvornom planu i dogovorili zajednički nacrt rezolucije EU i Srbije", rekao je britanski ambasador.

"Mi bismo još uvek voleli da dogovorimo zajednički nacrt rezolucije. Smatramo da je to razumno s naše strane, ali i strane Srbije koja želi da postane članica EU. Bilo bi mnogo bolje, ako bismo mogli da usaglasimo tekst s kojim se svi slažemo, koji bi mogli proslediti Generalnoj skupštini UN i da, potom, nastavimo razgovore o praktičnim pitanjima koja se tiču članstva Srbije i regiona u EU", rekao je ambasador.

Povodom nacrta srpske rezolucije, Vordvsort je rekao da se države koje su priznale Kosovo ne mogu složiti s "nečim što bi pred Generalnom skupštinom UN praktično poništilo deklarciju o nezavisnosti".

"Ali postoji način da se usaglasi tekst koji bi zadovoljio interes obe strane, dok jezik koji se koristi u ovoj konkretnoj rezoluciji za nas nije prihvatljiv", rekao je Vordsvort.

On je dodao da "nema smisla" tražiti razgovore o statusu, jer vlada Kosova na to ne bi pristala, niti bi je u to neko ubeđivao.

"Nema smisla organizovati razgovore koji se ne mogu desiti. Postoje brojne stvari o kojima možemo razgovarati i o kojima bi Beograd i Priština trebalo da razgovaraju za dobrobit ljudi iz svih zajednica koje na Kosovu žive", rekao je britanski ambasador.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbija je sebi pucala u koleno"

Izvor: B92, 30.Jul.2010, 12:30

Novi Sad -- Srbija je loše postavljenim pitanjem pred MSP-om o Kosovu sama sebi "pucala u koleno", ocenio je direktor Centra za bezbednosne studije Aleksandar Fatić... "Srbija je svoje koleno raznela, i sada šepa, a nastoji da puca i u ono drugo", dodao je Fatić...On je, u intervjuu za list "Dnevnik"...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.