Izvor: B92, 09.Jul.2010, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Britanija podržava Srbiju u EU"

London -- Ministar za Evropu u vladi Velike Britanije Dejvid Lidington izjavio je da zvanični London dosledno podržava ambicije Srbije za članstvo u EU.

Ministar Livingston je za Dojče vele rekao da vlada očekuje odluku MSP povodom odluke privremenih institucija na Kosovu da proglase nezavisnosti.

Lidington je primetio da Velika Britanija priznala jednostrano proglašenu nezavisnost nezavisnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosmeta, ali bi po njemu, odluka MSP trebalo da dovede do dijaloga Beograda i Prištine oko pitanja važnih za obične građane.

Najnoviji incidenti u Mitrovici pokazuju, po britanskom ministru, koliko je situacija u regionu osetljiva, s tim što nije mnogo bolje ni u Bosni i Hercegovini, ni u Makedoniji.

Lidington smatra da je to zato što stabilnost i demokratija na Balkanu nije nešto što se samo po sebi dešava, već na tome treba raditi.

Zbog toga članice-države EU treba da prihvate odgovornost i podrže balkanske zemlje na njihovom putu evrointegracija, a ove, sa svoje strane, moraju da sprovedu neophodne reforme i da pronađu načina da sukobe reše na miran način, kazao je Lidinton.

Povrh toga, evropska perspektiva zapadnog Balkana je, po biritanskom ministru, najvažnije sredstvo za promovisanje političkih i ekonomskih reformi u zemljama tog regiona.

To je još jedan razlog, rekao je Livingston, zbog koga EU treba da podrži evrointegracije zemalja zapadnog Balkana, istovremeno insistirajući na ispunjavanju svih postavljenih uslova.

Britanski ministar je rekao da ne postoji utvrđeni redosled ulaska zemalja zapadnog Balkana u EU i da ga neće ni biti, već da će svaka država iz regiona napredovati na tom putu u zavisnosti od brzine kojom bude ispunjavala zadate uslove.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.