Britanija: Referendum o članstvu u EU moguć i ranije

Izvor: NTV.rs, 12.Maj.2015, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija: Referendum o članstvu u EU moguć i ranije

LONDON – Britanski premijer Dejvid Kameron održaće referendum o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji (EU) i pre kraja 2017. godine, što je ranije bilo planirano, rekao je danas njegov portparol.

„Ukoliko budemo mogli da to učinimo ranije, učinićemo. Nije bilo promena u poziciji. Premijer je to naveo u više navrata“, rekao je Kameronov portparol, prenela je agencija Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs <<
AFP navodi da je britanski premijer nagovestio da bi sledeće godine, umesto 2017, mogao da bude održan referendum o članstvu u EU i da bi se tako predstojeća bitka skratila na dva fronta – u Briselu i protiv evroskeptika u zemlji.
Nevolje za Kamerona su što je EU bila „teško“ pitanje za konzervativce godinama, što je u prošlosti dovelo do pada dve vlade – Margaret Tačer i Džona Mejdžora i zato je britanski remijer juče započeo svoje aktivnosti na sastanku uticajnog odbora konzervativaca – britanskih parlamentaraca koji su izuzetno glasni o Evropi.
Kameron, čija je Konzervativna partija odnela pobedu i osvojila većinu u parlamentarnim izborima prošlog četvrtka, ponudio je EU razgovore o reformi, ali su izvršna tela EU istakla da ne može biti ponovnih pregovara o osnovnim ugovorima Unije.
„Želi (Velika Britanija) promenu Ugovora (o EU). Sve što je predložio jeste da je potrebna promena Ugovora, na primer, u smislu neke od promena koje smo želeli da vidimo u socijalnom blagostanju“, rekao je Kameronov portparol.
Kameron, koji je prethodno odredio kraj 2017. godine kao rok za održavanje referenduma o članstvu Velike Britanije u EU, izneće britanski pogled o potrebnim reformama Unije na sastanku lidera EU krajem juna, najavio je portparol.
„On će navesti neke dodatne podatke kolegama iz EU krajem juna na Savetu EU. On će možda imati priliku da ima neke pripremne dogovore u bilateralnim susretima pred sastanak, takođe“, rekao je portparol britanskog premijera, navodi Rojters.
Tanjug 12 Maj 2015 17:21
Foto Tanjug, video/ arhiva
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.