Britancima rok do utorka da pokrenu proceduru izlaska

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2016, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britancima rok do utorka da pokrenu proceduru izlaska

Nakon britanskog referenduma na kome su se glasači izjasnili za napuštanje EU, Evropski parlament i njegov predsednik Martin Šulc žele da započnu proceduru izlaska te zemlje iz Unije što pre i nameravaju da Britancima daju rok do utorka da zvanično obaveste Brisel o ishodu referenduma, prenose nemački mediji.

Da bi procedura izlaska mogla da započne, London najpre mora zvanično da podnese zahtev za izlazak iz EU.

EU očekuje da "sada britanska vlada dostavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obaveštenje. Samit EU u utorak je za to prikladan trenutak", rekao je danas Šulc za "Bild am zontag".

Isto se može čuti i u Evropskom parlamentu.

Gabrijel: EU neće davati Britaniji nikakve nove ponude

EU neće davati Velikoj Britaniji nikakve nove ponude kako bi je zadržala u tom bloku, rekao je nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel.

"Britanci su sada odlučili da odu. Mi nećemo voditi razgovore o tome šta još EU može da ponudi Britancima da bi ih zadržala", rekao je Gabrijel za nemački poslovni dnevnik "Handelsblat", preneo je Rojters.

Prema pisanju "Frankfurter algemajne zontagscajtungu", najveće političke grupacije u EP zajednički nameravaju da zatraže od britanskog premijera Dejvida Kamerona da na samitu EU u utorak obznani želju Britanaca da izađu iz Unije.

To je neophodno "da bi se izbegla štetna neizvesnost za sve i sačuvao integritet Unije", objavio je FAZ pozivajući se na predlog za održavanje vanredne sednice Evropskog parlamenta.

Britanski premijer Dejvid Kameron je, dajući ostavku posle referenduma, izjavio da će pregovore o napuštanju EU ostaviti svom nasledniku, za kojeg se očekuje da će preuzeti tu funkciju u oktobru.

Šulc je juče izjavio da je Kameronova odluka da se čeka do oktobra da bi Britanija zatražila izlazak iz EU "skandalozna" i da je tako "čitav evropski kontinent postao britanski talac".

EU želi što skoriji izlazak Britanije iz iz tog bloka, a u tom cilju advokati EU proučavaju da li je moguće da se ubrza mehanizam izlaska, odnosno aktiviranja člana 50 Lisabonskog sporazuma.

Altmajer: Britancima dozvoliti da preispitaju Bregzit

Britanski političari trebalo bi da imaju šansu da preispitaju posledice napuštanja Evropske unije, izjavio je danas Peter Altmajer, šef kabineta nemačke kancelarke Angele Merkel.

"Političari u Londonu treba da imaju mogućnost da ponovo razmotre posledice Bregzita", rekao je Altmajer za medijsku mrežu RND, prenosi Rojters.

Ako Britanija stvarno ode, to bi bio "teška vododelnica sa puno posledica", rekao je šef kabineta nemačke kancelarke.

Naravno, kako je dodao, Britanija može kasnije da aplicira za članstvo u EU, ali za to će trebati puno vremena.

Fišer: Vreme buđenja

Odlazeći predsednik Austrije Hajnc Fišer ocenio je danas da je Bregzit poziv za buđenje ne onih koji su protiv EU, već onih kojima je stalo do Unije.

Fišer je u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir" rekao da je Bregzit događaj od istorijskog značaja i poručio da u današnje vreme nemaju značaja nacionalizmi, već bliska saradnja svih zemalja u Evropi.

On smatra da neće uslediti domino-efekat, jer je Velika Britanija uvek imala specijalni status u EU i veliki broj protivnika Unije.

"U Austriji, ali i drugim zemljama EU ne vidim nikakve naznake da bi mogli predstojati dalja istupanja iz članstva", naglasio je Fišer.

On je uveren da su demokratije Evrope dovoljno snažne da savladaju krizu.

"Demokratije imaju dovoljno snage. Nema razgloga da se dovode u pitanje demokratski sistemi. Međutim unutar demokratskih okvira da su postali teži zadaci, koje treba danas savladati", precizirao je Fišer.

On je kazao da su, istovremeno, očekivanja postala veća, što je uzrok zašto je nezadovoljstvo povećano.

"Veliki zadaci u narednih 20 godina biće, najpre da se situacija detaljno i jasno analizira. Dalje da ne nudimo jeftine parole, koje ne dospevaju do srži problema. Treće je da se povuku ispravni zaključci i da se realizuju", istakao je Fišer dodajući da će to iziskivati puno napora i doprinosa politike i privrede.

Orban: U EU se izgubio red, treba je promeniti

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da se u Evropskoj uniji izgubio red i da je potrebno Uniju promeniti nakon odluke Britanije da napusti taj blok.

Orban, koji se često sukobljavao sa Briselom, kazao je da su Britanci hteli da napuste EU zato što im je dosta "neizvesnosti, paralisanosti kao i toga što su se sve manje osećali kao kod kuće u Evropi", preneo je AP.

On je dodao da će se EU ubrzo promeniti i da će zemlje koje ostanu uređene i mogu da garantuju bezbednost i vladavinu zakona svojim građanima biti u prednosti.

Orban je prošle godine naložio da se izgradi žičana ograda kako bi se suzbio priliv migranata koji prolaze kroz Mađarsku, podsetio je AP.

Mađarski premijer je dodao da su Britanci "odlučili da ponovo preuzmu kontrolu nad svojom sudbinom" dok "mnogi evropski lideri ne preduzimaju mere borbe protiv novih migracija naroda i ilegalne invazije migrantskih tokova".

Posle Bregzita potres u Laburističkoj stranci

Tri dana posle referenduma na kojem su Britanci izabrali izlazak iz EU, u opozicionoj Laburističkoj stranci došlo je danas do prvih potresa.

Lider laburista Džeremi Korbin na meti je kritika u sopstvenim redovima i stranačke kolege mu zameraju da je nedovoljno ubedljivo vodio kampanju za ostanak Britanije u EU, prenosi AP.

On je najpre smenio svog ministra spoljnih poslova u senci Hilari Bena koji mu je prethodno rekao da ne veruje više u njegovo liderstvo.

Nakon toga je usledila ostavka ministarke zdravlja u senci Hajdi Aleksander koja smatra da Britaniji sada treba kredibilnija opozicija te da ne veruje da Korbin može to da obezbedi.

"Koliko god da vas poštujem kao čoveka od principa, ne verujem da ste u stanju da date odgovore koji su potrebni našoj zemlji i smatram da ako ćemo mi formirati novu vladu, promena rukovodstva je od ključnog značaja", napisala je Hajdi Aleksander Korbinu koje je objavila na Tviteru.

Najbogatijih 400 izgubilo 127 milijardi dolara za dan

Odluka Britanaca da napuste EU izazvala je teške potrese na svim svetskim globalnim tržištima kapitala, a samo u jednom danu, 400 najbogatijih ljudi sveta izgubilo je 127,4 milijardi dolara, procene su agencije "Blumberg".

Bogati Britanci izgubili su "samo" 5,5 milijardi dolara, procenjuje agencija.

Zbog "bregzita", evropska tržišta zabeležila su najoštriji pad od 2008. Funta je pala na rekordno nizak nivo, što se ne pamti još od vremena premijerke Margaret Tačer.

"Blumbergov" indeks milijardera pokazuje da su milijarderi zbog "bregzita" izgubili 3,2 odsto neto kapitala, što se procenjuje na 3,9 hiljada milijardi dolara. Među evropskim milijarderima, najveće gubitke ima Amansio Ortega, najbogatiji Evropljanin, koji je izgubio šest milijardi dolara.

I mnogi drugi multimilijarderi doživeli su zbog „bregzita" velike gubitke. Tako su prvi covek "Majkrosofta" i prvi covek "Amazona", Bil Gejts i Džef Bezos izgubili po milijardu dolara, koliko je izgubio i najbogatiji Britanac, Džerald Kevendiš, prenosi Sputnjik.

151

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šulc i EP: Britancima rok do utorka da pokrenu proceduru

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Jun.2016

Nakon britanskog referenduma na kome su se glasači izjasnili za napuštanje EU, Evropski parlament i njegov predsednik Martin Šulc žele da započnu proceduru izlaska te zemlje iz Unije što pre i nameravaju da Britancima daju rok do utorka da zvanično obaveste Brisel o ishodu referenduma, prenose...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.