Britance ostavljaju i domaće banke, RBS se pakuje

Izvor: B92, 04.Avg.2017, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britance ostavljaju i domaće banke, RBS se pakuje

Britanska banka Rojal benk ov Skotland (RBS) je izabrala Amsterdam za bazu u EU posle Bregzita, saopštio je taj kreditor.

Banka RBS, koja je na vrhuncu globalne finansijske krize spasena novcem poreskih obveznika, otkrila je da priprema vanredni plan za Bregzit i da je u pregovorima sa Centralnom bankom Holandije o osnivanju svoje baze u Amsterdamu nakon što Britanija izađe iz evropskog bloka, prenosi agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Frans pres.

"Moramo biti u poziciji da smo na usluzi našim klijentima", izjavio je generalni direktor banke Ros Mekijan nakon predstavljanja kvartalnih poslovnih rezultata.

Toj banci, čijih je 71 odsto u vlasništvu britanske vlade, potrebna su "pasporting prava" EU kako bi njena filijala za investiciono bankarstvo NatVest Markets nastavila da posluje širom evorpskog bloka.

Profit RBS-a nakon oporezivanja je u tri meseca zaključno sa junom dostigao 680 miliona funti (756 miliona evra), što je znatno bolje u odnosu na neto gubitak od 1,07 milijardi funti iz istog perioda prošle godine.

Ta vest je prouzrokovala da akcije banke skoče za 3,69 odsto na 265,40 penija.

Ranije ove nedelje, japanska banka MUFG je objavila da su Amsterdam i Pariz favoriti za njenu novu evropsku bazu iz koje bi, nakon Bregzita, poslovala hartijama od vrednosti, dok su nemačka Dojče banka i američki gigant Sitigrup i "Morgan Stenli" nagovestili da će prebaciti deo poslovanja iz Londona u Frankfurt.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.