Brisel spremio listu zamerki Srbiji

Izvor: B92, 24.Avg.2012, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel spremio listu zamerki Srbiji

Beograd -- Evropska komisija pripremila radnu verziju izveštaja o napretku Srbije ka EU. Na pedesetak strana biće konstatovan niz propusta u reformama, saznaju "Novosti".

Ovogodišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka EU biće kraći, s manje detalja, blago kritički intoniran, a u zaključku će biti dat čitav spisak uslova, pre svega kosovskih, koje treba ispuniti da bi naša zemlja dobila datum za otvaranje pretpristupnih pregovora, saznaju "Novosti".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Radna verzija izveštaja, koji će imati pedesetak strana, već je gotova, ali će finalne korekcije biti unete u drugoj polovini septembra, a on će srpskim zvaničnicima biti uručen 10. oktobra.

Prema saznanjima "Novosti", u izveštaju će biti konstatovano da zbog izbornog procesa nije ostvaren očekivan napredak u reformama u nizu oblasti - od normalizacije odnosa sa Prištinom do pravosuđa, borbe protiv korupcije i zaštite ljudskih prava.

U zaključku, šefovima država i vlada EU neće biti eksplicitno preporučeno da Srbiji dodeli datum pregovora, već će, najverovatnije, biti ugrađena formulacija da će naša zemlja za ovaj korak biti spremna kada ispuni poduži spisak kosovskih uslova.

Suzana Grubješić, potpredsednik Vlade za evropske integracije, kaže za "Novosti", da će više informacija o sadržini izveštaja imati posle 30. avgusta, kada se sastaje sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom:

"U ovom trenutku, bilo kakav komentar o tome da li će izveštaj biti pozitivan ili negativan i šta će sve sadržati - bilo bi čisto nagađanje."

15. septembar - krajnji rok da Srbija dostavi priloge za izveštaj EK ,10. oktobar - EK objavljuje izveštaj , 13-14. decembar - evropski šefovi država i vlada na Evropskom savetu odlučuju o datumu pregovora

Očekuje se da će File iskoristiti ovaj sastanak da srpskom državnom vrhu ukaže na to šta bi se još u "foto-finišu" sastavljanja izveštaja moglo popraviti. Srbija, praktično, ima rok do 15. septembra da u Brisel dostavi sve informacije o ispunjenosti zadatih ciljeva na evropskom putu.

Milan Pajević, novi direktor Kancelarije za EU integracije, kaže da će izveštaj EK predstavljati "skenerski snimak" situacije u Srbiji, kako je vidi Evropa, pa je teško ocenjivati ga samo kao "pozitivan" ili "negativan". On je objasnio da je svrha izveštaja da ukaže da su neke stvari poslednjih godinu dana išle solidnije ili manje solidno u procesu integracija i na ono što treba da se uradi u narednih godinu dana.

"Očekujem da izveštaj neće biti tako pozitivan kao mišljenje iz 2011. i da nećemo dobiti preporuku za otvaranje pregovora. On će sigurno biti negativno obojen u delu koji se odnosi na Zakon o NBS, ukidanje nadležnosti Vojvodini, a biće ponovo traženo i uspostavljanje nezavisnosti pojedinih institucija," kaže Laslo Varga, zamenik predsednika skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Borislav Stefanović, šef našeg pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom, očekuje da će u okviru normalizacije odnosa s Kosovom, biti traženo da se reši pitanje telekomunikacija, energetike i funkcionisanja srpskih institucija na severu, pri čemu će Brisel insistirati na povlačenju Beograda iz bezbednosnih struktura.

Nikola Jovanović, urednik časopisa "Izazovi evropskih integracija", kaže da će poseban akcenat biti stavljen na korekciju reforme pravosuđa, koja će biti pozitivno ocenjena, ali da će generalni ton izveštaja biti kritički obojen u većini od 30 poglavlja koja se uzimaju u razmatranje:

Diplomatski izvori "Novosti" iz Brisela smatraju da je zbog izbora u Srbiji potrošeno dragoceno vreme za pravljenje značajnijih pomaka i da ne treba očekivati da naša zemlja dobije datum pregovora pre jula sledeće godine.

Kako pišu "Novosti" Evropka komisija će pozitivnim oceniti: korekciju reforme pravosuđa i reizbor ombudsmana, dok bi negativnu ocenu mogli dobiti: Zakon o NBS, napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom, primena postignutih sporazuma, ukidanje 22 nadležnosti Vojvodine, neusvajanje Zakona o finansiranju Vojvodine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.