Brisel: Završen prvi sastanak BG-PR

Izvor: B92, 08.Mar.2011, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Završen prvi sastanak BG-PR

Priština -- Prvi sastanak na početku dijaloga Beograda i Prištine, koji je počeo večeras oko 19 sati u Briselu, završen nakon nešto više od dva sata razgovora.

Posle tri i po godine, predstavnici Beograda i Prištine seli su za pregovarački sto, ovog puta u Briselu.

Susret dve delegacije u zgradi Saveta EU počeo je nešto posle 19 sati uz poruku Beograda da ima dobru volju i dobra rešenja i poruku Prištine da je reč o tehničkom dijalogu.

Za razliku od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prethodnih pregovora, koji su se održavali u Beču, i posle kojih je Kosovo proglasilo nezavisnost, ovoga puta dijalog dveju strana se vodi u Briselu.

U EU navode da je delegacija Prištine trebalo da doputuje u ponedeljak po podne, ali da je njen dolazak odložen zbog sednice kosovske skupštine.

Obe delegacije su stigle u sedište Evropske unije, ali delegacija Prištine još nema osnov za pregovore. Parlament Kosova još nije usaglasio detalje rezolucije koja bi trebalo da posluži toj svrsi. B92 imao je uvid u dva predloga koja su u opticaju.

U predlogu poslaničke grupe koju predvodi Aljbin Kurti traži se da Srbija pre bilo kakvih razgovora ispuni neke uslove: da prizna nezavisnost Kosova i izmeni važeći Ustav, da se izvini Kosovu zbog ratnih zločina, plati odštetu i preda posmrtne ostatke oko 1.800 Albanaca, da prestane da podržava institucije Srba na Kosovu i da prestane nasilje nad Albancima u Preševskoj dolini.

U nešto umerenijem predlogu rezolucije koju je podnela stranka premijera Hašima Tačija navodi se da se može pregovarati samo o tehničkim pitanjima bez dovođenja u pitanje statusa Kosova.

Prve teme novih razgovora, kojima od danas u Briselu posreduje Evropska unija, biće vladavina prava, sloboda kretanja i regionalna saradnja.

Beogradski tim predvodi politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borko Stevanović, a prištinski - zamenica premijera Kosova Edita Tahiri.

Prva faza dijaloga predstavnika Beograda i Prištine trebalo bi da donese početak razgovora o "životnim pitanjima".

Pitanje statusa

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borko Stefanović je rekao za "Glas Amerike" da su Srbiji najvažniji oni problemi koji opterećuju Srbe na Kosovu, i na njihovom rešavanju će početi da rade odmah.

On navodi da će pitanja koja se tiču suvereniteta razmatrati u kasnijim fazama razgovora.

"Pitanje predsedavanja Ceftom koje se očekuje više je jedno akutno nego sistemsko pitanje, pitanje definisanja carinskog pečata Kosova po Rezoluciji 1244, takođe pitanja telekomunikacija, avio-saobraćaja, pitanje katastra i matičnih knjiga", kazao je Borko Stefanović.

Predstavnica Prištine Edita Tahiri, međutim, ponavlja stav Prištine da se isključuje svaka diskusija sa Srbijom o statusu Kosova, što je, kako je rekla, "završeno poglavlje".

Posrednik u pregovorima, Brisel, se obavezao na "statusno neutralan" pristup, s obzirom na to da od 27 država članica Evropske unije, pet nije priznalo Kosovo.

SAD: Podrška konstruktivnosti

Početak dijaloga pozdravljaju Sjedinjene Američke Države.

Ambasadorka te zemlje u Beogradu Meri Vorlik se nada da će početak dijaloga u najskorije vreme doprineti poboljšanju položaja ljudi u Srbiji i na Kosovu.

Meri Vorlik (FoNet, arhiva)

"Mislimo da je bitno da počnu razgovori o svim važnim, otvorenim pitanjima između dve zemlje", rekla je Meri Vorlik.

"Ubeđena sam da predstavnici i Beograda i Prištine pristupaju ovom dijalogu na konstruktivan način i sa željom da što pre naprave pomake u rešavanju otvorenih pitanja", navela je ona.

"Sjedinjene Američke Države žele da budu podrška u tom procesu", kazala je Vorlikova.

SAD će u dijalogu učestvovati u funkciji gosta.

Kako je objasnio predstavnik SAD na tim razgovorima Tomas Kantrimen, to znači da će on razgovarati sa obe strane, kako bi zajedno našli konkretna rešenja".

Različita mišljenja kosovskih Srba...

Predstavnici Srba sa Kosova prethodnih dana imali su podeljeno mišljenje o tome koja delegacija bi trebalo da zastupa njihove stavove.

Dok su jedni smatrali da to treba da čini Priština, drugi su sigurni da je to Beograd.

"Ja mislim da Srbi ne treba da budu deo pregovaračkog tima Prištine i da podrivaju poziciju Beograda. Prosto zato jer za 20.000 Srba poslodavac im je Beograd, 21.000 prima minimalac, a sedam hiljada socijalnu pomoć", smatra poslanica Jedinstvene srpke liste Rada Trajković.

...ali i poslanika Skupštine Kosova

Četvoročlana delegacija Prištine, koju predvodi zamenica premijera Kosova Edita Tahiri, u podne je otputovala u Brisel, potvrdio je Adem Grabovci, šef parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova.

Edita Tahiri sa saradnicima nije uspela da otputuje u Brisel u ponedeljak uveče, zbog duge rasprave u Skupštini Kosova o predstojećem dijalogu i odbijanja opozicije da prihvati predlog rezolucije vladajuće koalicije o pregovorima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.