Brisel: O kandidaturi u oktobru

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 13.Sep.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: O kandidaturi u oktobru

Brisel, Beograd -- Sve zemlje EU podržale nastavak evrointegracija Srbije. Prosleđivanje kandidature Evropskoj komisiji u oktobru.

Svih 27 članica EU podržalo je predlog Slovenije da se od Evropske komisije zatraži mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo.

Takva odluka nije doneta jer je holandska vlada u ostavci i ne može odlučiti o ovom pitanju. O kandidaturi će tako odluka verovatno biti doneta u oktobru. Toga je svestan i premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije koji kaže da je najvažnije da Srbija ima podršku svih članica EU.

Evropski šefovi diplomatija razmotrili su mogućnost da se od Evropske komisije zatraži mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo. Predlog Slovenije podržalo je svih 27 zemalja Unije, ali je predstavnik Holandije zatražio dodatne konsultacije pošto njegova vlada može obavljati samo tehničke poslove.

Šefovi diplomatija Evropske unije jednoglasno su zaključili da je nužno poslati "jasan i povoljan signal za napredak Srbije na putu u Evropu" i dogovorili da se u oktobru zvanično odluči o nalogu Evropskoj komisiji da izradi "mišljenje" o spremnosti Srbije da postane kandidat za članstvo u EU.

Odluku su danas saopštili šefovi diplomatija predsedavajućeg EU Belgije Steven Vanakere, Španije Migel Anhel Moratinos i Slovačke Mikulaš Dzurinda, koji je predočio i da se u predviđenom dijalogu Beograd-Priština "u osnovi mora raspravljati o svemu".

Steven Vanakere, šef diplomatije Belgije, koja predsedava Evropskoj uniji, izjavio je da će upućivanje aplikacije Srbije za članstvo u EU Evropskoj komisiji biti na dnevnom redu naredne sednice Saveta Unije za opšte poslove u oktobru.

On je naveo da će, u svojstvu predsedavajućeg EU, zvanično staviti na dnevni red predlog da se srpska kandidatura za članstvo prosledi Evropskoj komisiji.

"Ja preuzimam obavezu da to stavim zvanično na dnevni red, a kad to učinim imam razloga da verujem da će to biti usvojeno", objasnio je belgijski ministar.

"Mnoge zemlje EU su naglasile da konstruktivan stav Srbije ne može ostati bez nagrade", kazao je Vanakere.

Španski ministar Migel Anhel Moratinos je novinarima rekao da "povoljna poruka Srbiji mora biti nepogrešiva" zbog podrške koju je Beograd dao zajedničkoj rezoluciji o Kosovu u UN.

"Trenutno jedna članica Evropske unije još treba da se dodatno posavetuje s parlamentom", naveo je Moratinos, rekavši da je u pitanju Holandija od koje su ostali evropski partneri dobili uveravanja da je naklonjena zahtevu Evropskoj komisiji da spremi "mišljenje" o kandidaturi Srbije.

Slovenački državni sekretar za spoljne poslove Andreja Jerina je izjavila da je Slovenija na zasedanju predložila i dobila podršku više od polovine partnera EU, da se zahtev za prosleđivanje srpske kandidature Evropskoj komisiji stavi i na dnevni red sastanka šefova država ili vlada Unije idućeg četvrtka u Briselu.

Andreja Jerina je objasnila da bi o tome definitivno trebalo da odluči Savet ministara EU u oktobru.

Holandija je na današnjem zasedanju, prema njenim rečima, stavila do znanja da vlada u Hagu, koja je u ostavci, nije potpuno operativna, tako da su joj potrebne dodatne konsultacije.

Razumevanje, posvećenost, ubrzavanje

Premijer Srbije Mirko Cvetković ima puno razumevanje za situaciju u Evropskoj uniji pa konkretne korake očekuje sledećeg meseca.

"Ono što jeste činjenica je da mi imamo podršku svih 27 zemalja. Problem jeste sa jednom zemljom koja ima tehničku vladu i pitanje je da li ta vlada ima kapacitet da donosi takve odluke”, rekao je Cvetković.

"Imajući u vidu da se ovde radi o tehničkom pitanju, ja sam ubeđen da će ona to prihvatiti tako da očekujem sledećeg meseca”, naveo je premijer.

Vordsvort: Pozitivni signali

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort izjavio je danas u Pančevu da postoje pozitivni signali u pravcu traženja mišljenja od Evropske komisije o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU.

"I današnji, i sastanak evropskih ministara za vikend, predstavljaju pozitivan signal u pravcu kandidature, ali ćemo morati da sačekamo formiranje holandske vlade posle održanih izbora, jer o kandidaturi treba da se izjasne sve zemlje članice (EU)", rekao je Vordsvort.

Članice Unije i dalje daju jasnu podršku za što brže odlučivanje o kandidaturi Srbije, pa tako vršilac dužnosti grčkog šefa diplomatije, Dimitris Drucas, prepoznaje jasnu posvećenost Beograda evropskom putu.

"Evropska unija i mi zemlje članice treba odmah da pošaljemo Srbiji jasnu poruku da podržavamo evropski put. Treba da zatražimo od Komisije da odmah pristupi razmatranju otvaranja pristupnih pregovora”, smatra Drucas.

Kada kandidatura konačno bude prosleđena Evropskoj komisiji, biće potrebno pet do osam meseci da se utvrdi stav o spremnosti Srbije za dobijanje statusa kandidata, kaže šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer.

"Kako će kompromis Srbije i Evrope uticati na proces pridruživanja Srbije? Naravno pozitivno i to je očigledno”, ocenjuje Dežer.

"Mnogi su već dali pozitivno mišljenje, ali svih 27 članica treba da postignu dogovor i za to je potrebno vreme. Dok se to ne dogodi, mi moramo da nastavimo sa upornim radom na procesu pridruživanja”, poručuje on.

Da Srbija mora brže ka Evropskoj uniji jasno je i ministru ekonomije Mlađanu Dinkiću koji očekuje da posle prosleđivanja kandidature, ona bude i potvrđena tokom 2011. godine.

"Jasno je da Srbija mora da ubrza put ka Evropskoj uniji. Ja sam prilično siguran da će Srbija tokom sledeće godine postati kandidat u Evropskoj uniji i to je dobra vest za građane Srbije”, smatra Dinkić.

"Morali smo da imamo konstruktivan stav kad smo sa EU usaglašavali rezoluciju, ali se istovremeno nismo odrekli Kosova”, ocenio je on.

Integracije Srbije razlog su dolaska evropskog komesara za proširenje Štefana Filea u Beograd. On će u petak 17. septembra sa srpskim zvaničnicima razgovarati o "praktičnim pitanjima integracije" Srbije u Evropsku uniju.

Tadić dobio podršku Estonije na putu ka EU

Predsednici Srbije i Estonije, Boris Tadić i Tomas Hendrik Ilves, očekuju da će kandidatura Srbije za članstvo u EU biti u najskorije vreme prosleđena Evropskoj komisiji.

Tadić je, u Talinu, posle razgovora sa predsednikom Ilvesom, rekao da kandidatura Srbije ne bi trebalo da bude blokirana, jer je nastavak tog procesa važan, ne samo za Beograd, već i za budućnost čitavog zapadnog Balkana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.