Bosanske stranke na skupu u Italiji

Izvor: RTS, 27.Nov.2011, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosanske stranke na skupu u Italiji

Šest najvećih političkih stranaka iz BiH razgovaralo u Italiji o usklađenosti Ustava BiH sa evropskim standardima. Decentralizovano uređenje BiH nije nespojivo sa praksom EU, rekao Milorad Dodik.

Predstavnici šest vodećih političkih stranaka u BiH razgovarali su danas u italijanskom gradu Kadenabiju sa predstavnicima EU o usklađenosti Ustava BiH sa evropskim standardima.

Skupu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su prisustvovali Zlatko Lagumdžija iz SDP-a, Sulejman Tihić iz SDA-a, Milorad Dodik iz SNSD-a, Mladen Bosić iz SDS-a, Božo Ljubić iz HDZ 1990 i Dragan Čović iz HDZ BiH.

Predsednik SNSD Milorad Dodik demantovao je pisanje nekih sarajevskih medija da je ranije napustio skup i naglasio da je na sastanku "veoma jasno rečeno da decentralizovano uređenje BiH nije nespojivo sa praksom EU", prenosi Tanjug.

Lider SNSD je rekao da se na skupu razgovaralo o načinima na koji BiH može dalje da se kreće prema EU, bez obzira na sve izazove koje sama EU ima u okviru svog funkcionisanja - ekonomskog, socijalnog, pa i politickog sistema.

Dodik je naglasio da je za Republiku Srpsku prihvatljiv snažan decentralizovani model uređenja BiH, zasnovan na Dejtonu.

"U tom pogledu, treba jačati ulogu entiteta, federalnih jedinica i nastojati da oni budu subjekti svih procesa i da budu uključeni i u procese evropskih integracija, čak do toga da Predstavništvo BiH u Briselu ima paritetan broj predstavnika koje šalju niži nivoi vlasti, a ne da to bude neka selekcija na nivou Sarajeva", objasnio je Dodik.

Prema negovim rečima, skup u Italiji bio je prilika i da se vide dijametralno suprotne pozicije različitih političkih predstavnika o mogućem uređenju BiH.

Dodik je rekao da je na skupu u Italiji "predmet opservacije" bio i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

"Vidljivo je da mi i Hrvati želimo da on prestane da radi, a s druge strane vidimo Bošnjake koji to fanatično žele da zadrže, verovatno iz lažnog uverenja da će ti visoki predstavnici donositi rešenja koja njima odgovoraju", istakao je Dodik.

Dodik je dodao da mnogi učesnici, koji su bili najavljeni, nisu ni došli, poput Miroslava Lajčaka i Jelka Kacina.

Kako su preneli sarajevski mediji, Dodik je rekao da su se spekulacije da se u Italiju ide da bi se razgovaralo o formiranju vlasti u BiH pokazale kao apsolutno neutemeljene, jer je na dnevnom redu bilo samo ono što je utvrđeno ranije.

Predstavnica Fondacije "Konrad Adenauer" Ivana Marić izjavila je ranije da formiranje Veća ministara BiH nije tema razgovora lidera šest vodećih stranaka u BiH, već da su oni došli da razgovaraju "uopšteno o približavanju stavova".

Skupu su, pored političkih lidera BiH, prisustvovali poslanici nemačkog Bundestaga, Evropskog parlamenta i vodeći predstavnici Evropske komisije. Razgovore je otvorila direktorka Fondacije "Konrad Adenauer" u BiH Sabina Volkner.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.