Borisov i Zaev: Zajedno ćemo slaviti Ilinden

Izvor: N1 televizija, 20.Jun.2017, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borisov i Zaev: Zajedno ćemo slaviti Ilinden

Bugarska će se zalagati za članstvo Makedonije u EU i NATO, izjavio je bugarski premijer Bojko Borisov nakon sastanka sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim u Sofiji.

"Mi smo za jedinstvenu Makedoniju i za njeno članstvo u NATO I EU. Makedonija ima istorijsku šansu da napravi da se dobro oseća na puti ka EU", rekao je Borisov na zajedničkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << konferenciji za novinare.

Novi predsednik Vlade Makedonije, koji je susednu Bugarski izabrao za svoju prvu bilateralnu posetu, rekao je da je Borisova zastražio da Bugarska pomogne na putu ka EU, kao sledeći budući predsdedavajući Unijom.

Zaev je istakao da su a sastanku približena mišljenja oko dogovora o dobrosusedstvu i da je taj dokument (na kojem Bugarska insistira godinama) pred potpisivanjem.

Premijeri Makedonije i Bugarske su izrazili spremnost da istorija ne deli dva naroda, već da ih zbližava. Da bi to potvrdili, njih dvojica će se danas pokloniti pred spomenikom cara Samuila u Sofiji, a to isto će uraditi i kad Borisov poseti Makedoniju.

"Sa Bugarskom ćemo zajedno slaviti Ilinden. U Skoplju ćemo ulicu nazvati po Želju Željevu, a u Sofiji po Borisu Trajkovskom", rekao je premijer Makedonije.

Pored političkog dela predvidjeno je da makedonska delegacija u Sofiji ima i više sastanaka posvećenih biznisu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Zaev-Borisov: Zajednička proslava Ilindena, podrška EU

Izvor: Blic, 20.Jun.2017

Makedonski i bugarski premijer, Zoran Zaev i Bojko Borisov, zatvorili su danas u Sofiji otvorena pitanja između dveju država i otvorili novo poglavlje u međusobnim odnosima...Dvojica premjera su na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta saopštili da će istorijski problemi biti prevaziđeni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.