Borisov: Mogućnosti za regionalne projekte

Izvor: RTS, 14.Dec.2014, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borisov: Mogućnosti za regionalne projekte

Premijer Bugarske Bojko Borisov ocenio je da saradnja između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope pruža još neiskorišćene mogućnosti za velike regionalne projekte i produbljivanje strateškog partnerstva između EU i Kine.

Premijer Borisov je, u autorskom tekstu priređenom ekskluzivno za Tanjug povodom Trećeg samita Kine i zemalja CEE u Beogradu, naveo da se već više od 60 godina, odnosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bugarske i Kine proširuju i dostižu nove visine i da su zasnovani na uzajamnom razumevanju, poštovanju i podršci.

Godina 2014. je od posebne važnosti za istoriju naših odnosa. Tokom posete bugarskog predsednika Rosena Plevnelieva Kini u januaru, naši odnosi su dostigli nivo sveobuhvatnog prijateljskog partnerstva i saradnje. Bugarska i Kina su u oktobru obeležili 65. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Od 2012. pragmatična saradnja Kine i zemalja centralne, jugoistočne i istočne Evrope je dala novi podsticaj tradicionalnom prijateljstvu u svim oblastima od obostranog interesa - trgovini, investicijama, energiji, poljoprivredi, saobraćaju, turizmu, kulturi, obrazovanju i razmeni ljudi.

Bugarska vidi Kinu kao strateškog ekonomskog partnera u Aziji. Kina je jedno od naša tri najveća izvozna tržišta i najveće u Aziji. Potencijal Bugarske, kao dela velikog tržišta EU, i izvanredna dostignuća Kine stvaraju dobre uslove za poboljšanje odnosa i jačanja naše saradnje.

Veoma cenimo aktivan pristup i praktične korake kineske vlade u promovisanju aktivnosti kineskih kompanija u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi. Verujemo da bi jedan od najbitnijih rezultata ove saradnje bila veća raznolikost bugarskih proizvoda na kineskom tržištu, kao i povećanje kineskih investicija u Bugarskoj.

Bugarska nudi razne prednosti kao povoljno poslovno okruženje. Naša ekonomska politika je zasnovana na održavanju makroekonomske i finansijske stabilnosti.

Budžetski deficit i javni dug Bugarske su među najnižima u Evropi. Do 2008. i globalne finansijske krize, Bugarska je bila među evropskim zemljama sa najvećim rastom BDP-a - oko 6 odsto godišnje. Od 2009. na ovamo, rast bugarskog BDP-a je ostao iznad EU proseka, tj. 0,7 odsto u 2010; dva odsto u 2011; 0,5 odsto u 2012. i 1,1 odsto u 2013. Očekujemo ekonomski rast od 1,6 odsto u trećem kvartalu ove godine.

Poslednjih godina, priliv direktnih stranih investicija je predstavljao značajan motor ekonomskog rasta u Bugarskoj. Sveukupno, Bugarska je od 1996. do 2013. dobila 41 milijardu evra u direktnim stranim investicijama. U 2013, direktne strane investicije su iznosile oko 1,2 milijarde evra.

Svedoci smo pozitivne stope rasta izvoza, što je još jedan veliki podsticaj ekonomskom rastu Bugarske. U 2010. i 2011, bugarski izvoz je porastao za 33 odsto, odnosno 30 odsto. U 2012, izvoz je porastao 2,6 odsto, a uvoz 8,9 odsto.

U 2013, izvoz je porastao za sedam odsto i dostigao 22 milijarde evra.

Bugarska je uvela najprivlačniji poreski sistem od svih zemalja EU. Stopa korporativnog poreza je 10 odsto, a postoji i fiksna kamatna stopa od 10 odsto na oporezovani prihod svih fizičkih lica.

Takođe, možemo da se pohvalimo i vrlo konkurentnim tržištem rada i niskim troškovima u odnosu na zemlje centralne i istočne Evrope. Naš specijalni Zakon o promociji investicija pruža niz mera koje podstiču investicije.

Privlačnost i vitalnost saradnje između Kine i zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope, međutim, prevazilazi bilateralne odnose i pruža još neiskorišćene mogućnosti za velike regionalne projekte, kao i za produbljivanje sveukupnog strateškog partnerstva između EU i Kine.

Očekujemo da Treći sastanak šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu još jedanput potvrdi jednoglasnu podršku učesnika Inicijative 16+1 daljem unapredenju međusobno korisne saradnje i pruži smernice za razvijanje mehanizama te saradnje i ekspanziju u raznim oblastima i približi Evropu i Kinu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Borisov: Saradnja otvara mogućnosti za regionalne projekte

Izvor: Blic, 14.Dec.2014

Premijer Bugarske Bojko Borisov ocenio je da saradnja izmedju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope pruža još neiskorišćene mogućnosti za velike regionalne projekte i produbljivanje strateškog partnerstva izmedju EU i Kine...Premijer Borisov je, u autorskom tekstu priređenom ekskluzivno za...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.