Borelj: SAD ne mogu same da ponude Prištini stolicu u UN

Izvor: RTS, 31.Jan.2020, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borelj: SAD ne mogu same da ponude Prištini stolicu u UN

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je na konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poručio da Unija mora više da se angažuje u odnosima Beograda i Prištine. Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da SAD ne mogu same da ponude Prištini stolicu u UN.
Žozep Borelj je rekao da je Srbija ključni partner Evropske unije i da ceo Zapadni Balkan treba da bude u Uniji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Istakao je da Zapadni Balkan treba da bude deo EU zbog geografskih, kulturoloških i ekonomskih veza, i najvažnije, zbog aspiracija građana.
Istakao je da će, kada dijalog Beograda i Prištine opet bude pokrenut, Evropska unija morati snažnije da se angažuje nego u prethodnom periodu.
"Nije na nama da odlučimo koji su konačni rezultati, već na Beogradu i Prištini, ali mi moramo snažnije da se angažujemo nego proteklih meseci i zato sam razgovarao sa predsednikom Vučićem o tome da EU nominuje posebnog predstavnika koji će biti veoma angažovan, jer ja nisam siguran da imam dovoljno vremena da mogu toliko da se angažujem i poguram nastavak dijaloga", rekao je Borelj. 
O stolici u Ujedinjenim nacijamaOdgovarajući na pitanja novinara o tome kako vratiti Beograd i Prištinu za sto, jer je Prištini fokus na SAD, kako bi dobili stolicu u UN, Borelj je rekao da Sjedinjene Države ne mogu same da ponude Kosovu stolicu u UN.
"Postoje i druge zemlje, ne samo zemlje EU, već i Kina, Rusija, Indija. I one se pitaju i mislim da svi razumeju da Kosovo mora da bude priznato od celokupne međunarodne zajednice", rekao je Borelj.
Rekao je da nema razlika između pristupa SAD i Evropske unije dijalogu Beograda i Prištine.
Iskreni razgovoriPredsednik Vučić je rekao da je sa Žozepom Boreljom imao iskrene i otvorene razgovore. Zahvalio mu je na želji da postavi svog izaslanika i da se i sam lično angažuje u dijalogu Beograda i Prištine.
Naveo je da je Borelj ponovio ono što je EU u bezbroj navrata govorila – bez rešenja u dijalogu evropska perspektiva Srbije neće biti izvesna.

"Zato moramo da radimo i pokušamo da radimo na kompromisnim rešenjima", naveo je Vučić koji je istakao da je za to šansa pre nekoliko godina postojala, ali da je gotovo svaka ideja ubijena. Rekao je da će Beograd biti spreman za razgovore kada takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije budu ukinute.
Vučić je podsetio da je prošlo 2.480 dana od Briselskog sporazuma, i da Zajednica srpskih opština nije formirana. Mi smo svoje ispunili, a drugi svoju jedinu obavezu nisu, rekao je Vučić.
"Mislim da je čitav region dobio velikog prijatelja, dobrog političara, koji će biti strog i pravičan prema nama i imam ogromno poverenje prema njemu. Želim mu dobrodošlicu", zaključio je Vučić.
Borelj danas nije tražio da prestanemo s lobiranjemPredsednik je rekao da Borelj nije danas tražio da Beograd prestane da lobira za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, što traže SAD i neke druge evropske zemlje.
Vučić je istakao i da je Beograd spreman da razgovara o tome, ukoliko Priština prestane da radi na kampanji priznanja, i ponovio da ne prihvata postavljanje jednakosti između odluke Prištine da uvede takse na robu iz Srbije i BiH i lobiranja Beograda kod nekih zemalja da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.
"Mi imamo situaciju da je pola država sveta priznalo Kosovo, a pola nije. Spremni smo da razgovaramo, ako vi nećete da radite na kampanji priznanja, iako su vam male šanse da nađete neku zemlju koja bi vas priznala, evo mi nećemo da radimo dalje na ovome, ali nećemo to što ne može da se meri jedno s drugim", rekao je Vučić.
On kaže da Beograd u svakom slučaju mora da razgovara sa Prištinom.
"Niti će Albanci da odustanu od nezavisnosti niti će evropske zemlje koje su priznale Kosovo da promene stav, niti će naterati zemlje koje nisu priznale da pre dogovora Beograda i Prištine priznaju Kosovo. Za nas je to teška situacija, moramo da se borimo da poboljšavamo poziciju Srbije, a bez rušenja granica nema jačanja srpske ekonomije", rekao je Vučić.
Vučić je rekao da vlast u Srbiji nije uvodila takse ni 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavinost i upitao ko je ova aktuelna vlast u Prištini da to uradi sada. 
Usaglašavanje spoljne politikeBorelj je rekao da je Vučiću preneo da je potrebno da se spoljna politika Srbije programski usaglasi sa spoljnom politikom EU i da se u tom pogledu zaista približi, odnosno, kako se izrazio, da Srbija i EU govore "jednim glasom".
Vučić je rekao da je Srbija nesumnjivo na evropskom putu i da to ne krije pred partnerima iz Rusije i Kine, ali da će nastaviti saradnju sa tim zemljama.
Vučić kaže da je rekao Borelju i da Srbija nema tako dobru saradnju sa Rusijom i Kinom kao Nemačka, Francuska, Austrija i druge zapadne zemlje, koje imaju i do hiljadu puta veću trgovinsku razmenu sa Rusijom, nego mi, i da te zemlje treba da nam pomognu da i mi to dostignemo, a ne da pokazuju zabrinutost zbog odnosa Srbije sa Rusijom i Kinom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Borel: EU će angažovati specijalnog predstavnika za dijalog Srbije i Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Jan.2020

Visoki predstavnik EU Žozep Borel izjavio je u Beogradu da Evropska Unija mora više da se angažuje u odnosima Beograda i Prištine. Nada se da će se uskoro obnoviti dijalog i da će, kada se to desi, EU će biti spremna da nastavi sa posredovanjem u dijalogu".

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.