Borba za poštovanje ljudskih prava obaveza celog društva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2019, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za poštovanje ljudskih prava obaveza celog društva

Borba za poštovanje ljudskih prava nije samo posao boraca za ljudska prava ili države, već celog društva, rečeno je danas na otvaranju završne konferencije projekta "Ko brani branitelje" i ocenjeno da je u Srbiji poslednjih nekoliko godina sužen prostor za diskusiju o osetljivim političkim i društvenim temama.

Projekat "Ko brani branitelje?" sprovode Civil Rights Defenders i Institut za evropske poslove uz podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU, a izvršni direktor Instituta Naim Leo Beširi kazao je da je ideja samog projekta bila da se poveća vidljivost branitelja ljudskih prava, verujući da se na taj način povećava i vidljivost njihovog rada.

Kako je naveo Beširi, iako je projekat obuhvatao veliki broj aktivnosti, javnih debata i skupova i naišao na veliki odziv širom Srbije, to nije dovoljno za društvo u kojem živimo.

"Porebno nam je da mnogo više razgovaramo koji su izazovi u društvu, ali i sa kojim problemima se suočavaju oni koji su glasni u našem društvu, a zalažu se za određena prava, počev od nacionalnih manjina, seksualnih manjina do svih drugih", kazao je Beširi.

Direktor Civil Rights Defeders-a Goran Miletić naveo je da cela priča o braniteljima ljudskih prava počela nakon Drugog svetskog rata, kada je Jugoslavija usvojila dokumenta kojima su se štitila ljudska prava, ali da to nije i implementirano, posebno u slučajevima kada je kritikovana vlast.

Naveo je da je posle komunizma, za vreme Slobodana Miloševića bilo još gore, da su počele da se kristalizuju tabu teme, a to su bile rat, ratni zločini, ženske organizacije, nezavisni novinari...

"Polako se stvari menjaju, ali obrazac u Srbiji ostaje isti. Država ignoriše kršenje ljudskih prava, sve skupa počinje i završava se sa tim da ako se bavite nekim temama koje država ne voli ili ukazujete na nešto što je problem u društvu i što treba da se popravi, možete biti napadnuti ili od samih državnih organa ili to mogu učiniti privatna lica i organizovana desnica", kazao je Miletić.

Naveo je da u Srbiji nepostoji nijedan istorijski period, a da je vlast zaista stajala iza odbrane ljudskih prava.

Dodao je da danas, čak i u nekim razvijenijim zemljama, kao što je Švedska, kršenje prava postaje problem i u tom smislu naveo primer gde su prava ugrožena prvenstveno braniteljima koji se bave izbeglicama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.